Αδυναμία ανοδικής διάσπασης στο ΧΑ.

APPLE ready to bounce?
June 26, 2013
USDJPY in downward correction
July 3, 2013

Η πτωτική τάση παραμένει η κυρίαρχη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτικές. Οι αγοραστές εμφανίζονται δειλά δειλά με μικρά ανοδικά ξεσπάσματα αλλά χωρίς δύναμη και αντοχή να κρατήσουν τον δείκτη σε ανοδική πορεία. Κάθε ανοδική αντίδραση τυγχάνει πάντα την άμεσης απάντησης από κύμα πωλητών που κρατάνε τον δείκτη μέσα στο πτωτικό κανάλι από τις 1150 μονάδες. Μέχρι στιγμής, οι αγοραστές δεν έχουν καταφέρει να διασπάσουν ανοδικά το πτωτικό αυτό κανάλι όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. Κυματικά ο ΓΔ πολύ πιθανό να έχει τελειώσει το διορθωτικό κύμα ΙΙ αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και τιμές κοντά στο επίπεδο τιμών 775-85. Ανοδικό σήμα θα μας δώσει ο ΓΔ αν πρώτον διασπάσει ανοδικά το πτωτικό κανάλι. Πρώτη αντίσταση βρίσκουμε στο επίπεδο τιμών 875. Επόμενη αντίσταση στο 940-950 όπου είναι και το 38% Fibonacci retracement. Ανοδική διάσπαση της αντίστασης αυτής, θα αλλάξει και την μεσοπρόθεσμη τάση οδηγώντας τον δείκτη προς το 1024 και μετά αν τα καταφέρει στα προηγούμενα υψηλά.

GD

Ο FTASE25 βρίσκεται σε παρόμοιο σταυροδρόμι. Βρίσκεται ακόμη μέσα στο πτωτικό του κανάλι και δεν έχουμε κανένα σήμα για αντιστροφή της τάσης. Κυματικά η αντιστροφή μπορεί να είναι πολύ κοντά και τα χαμηλά να τα έχουμε δει, αλλά ούτε το αυτοματοποιημένο μας  σύστημα ούτε οι τεχνικοί δείκτες έχουν δώσει ανοδικά σήματα.

FTASE

Το πρώτο θετικό σημάδι θα δοθεί αν διασπαστεί ανοδικά το πτωτικό κανάλι. Αν ο δείκτης διασπάσει ανοδικά το 290 και το 300, τότε θα έχουμε μία βραχυπρόθεσμη αλλαγή τάσης. Επόμενος στόχος θα είναι το 340 αφού εκεί είναι το 50% Fibonacci retracement. Σημασία έχει τα ανοδικά ξεσπάσματα στους δείκτες να ξεπερνούν και τις αντιστάσεις και όχι μόνο να βλέπουμε θετικό πρόσημο. Επειδή στο χρηματιστήριο η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, θέλει πολύ προσοχή όταν ανεβαίνουν οι δείκτες αλλά δεν ξεπερνάνε τις αντιστάσεις. Δημιουργείται ένα ψεύτικο θετικό κλίμα, ενώ στην ουσία η άνοδος είναι απλά μία αντίδραση. Τα σημεία τα οποία αναφέρουμε είναι σημαντικά και αν διασπαστούν, θα έχουν οι ταύροι κάποιες βάσιμες ελπίδες. Μέχρι τότε η τάση θα παραμένει πτωτική, με κίνδυνο να δούμε τιμές γύρω στο 250-240. Μακροχρόνια παραμένουμε αισιόδοξοι, ότι δηλαδή βρισκόμαστε στο διορθωτικό κύμα ΙΙ και ότι ένα νέο ανοδικό κύμα ΙΙΙ που θα διασπάσει το 1150(ΓΔ) πρέπει να ξεκινήσει όταν τελειώσει το ΙΙ. Θα περιμένουμε για είσοδο στην αγορά όταν μας δοθεί αυτό το σήμα. Μέχρι τότε παραμένουμε εκτός της Ελληνικής αγοράς και εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.