Αλλαγή τάσης στο ΧΑ ή απλά άλλη μία αντίδραση;

SPX fear is here, but bulls still in control
July 9, 2013
USDJPY short term trend change
July 11, 2013

Αφότου έγραψε η αγορά νέα χαμηλότερα χαμηλά από τις 800 μονάδες στις 3 Ιουλίου, έχει διαγράψει μία κινητήρια ανοδική κίνηση. Η κίνηση αυτή του Γενικού δείκτη ώθησε το διάγραμμά του εκτός του πτωτικού καναλιού δίνοντάς μας τις πρώτες ελπίδες ανάκαμψης για την αγορά. Επιπλέον ο ΓΔ κατάφερε να δει τα επίπεδα τιμών πάνω από τις 860 μονάδες που ήταν το προηγούμενο σημαντικό υψηλό και αντίσταση.

Με την ανοδική διάσπαση του πτωτικού καναλιού ο ΓΔ έφτασε μέχρι τις 871 μονάδες ολοκληρώνοντας 5 κύματα. Η διόρθωση αν και απότομη έχει φτάσει σήμερα στο οριακό σημείο Fibonacci retracement 76.4% (814 μονάδες). Αν η μέτρησή μας είναι σωστή, τότε η αγορά πρέπει να ξεκινήσει νέα ανοδική κίνηση και να μην διασπάσει καθοδικά το 800.

ase

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα καθορίσουν το αν η διορθωτική πτωτική κίνηση ήταν απλά μία επαλήθευση της διάσπασης του πτωτικού καναλιού ή απλά η ανοδική διάσπαση ήταν μία ανωμαλία στην πτωτική τάση.

GD

Σύμφωνα με την ανάλυσή μας και τα αυτοματοποιημένα συστήματα τάσης, για να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια της αγοράς πρέπει κάποιοι όροι να πληρούνται. Πρώτον πρέπει η άνοδος να συνοδευτεί με αύξηση του τζίρου. Πρέπει ο ΓΔ να διασπάσει ανοδικά το 835 και επιβεβαίωση του σεναρίου μας θα έχουμε με ανοδική διάσπαση του 871. Σε περίπτωση που η αγορά δει χαμηλότερα χαμηλά από τις 800 μονάδες και σε κλείσιμο, τότε η ανοδική κίνηση που περιμένουμε για να τελειώσει το διορθωτικό κύμα ΙΙ θα καθυστερήσει γιατί μπορεί πρώτα να δούμε τα επίπεδα των 775-750 μονάδων. Μέχρι τότε όμως θα δούμε τα δεδομένα να αλλάζουν και θα κινηθούμε αναλόγως.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.