Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Long-term view of OIL
April 25, 2014
Τι πορεία πιστεύετε οτι θα έχει η αγορά;
May 8, 2014

Με τον Γενικό Δείκτη να διορθώνει πτωτικά κάτω από το 1200 αφού κορύφωσε στο 1379 ολοκληρώνεται ο Απρίλιος. Τα σημάδια για την επερχόμενη πτώση κάτω από το 1200 τα είχαμε επισημάνει στο 1360 του Γενικού Δείκτη. Τώρα, έχοντας πέσει σχεδόν 200 μονάδες χαμηλότερα επανεξετάζουμε τα δύο πιθανότερα σενάρια χρησιμοποιώντας την κυματική και τεχνική ανάλυση. Το πρώτο και βασικότερό μας σενάριο είναι το αισιόδοξο το οποίο το ξεχωρίζουμε στα παρακάτω διαγράμματα ως την κίτρινη μέτρηση, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο είναι με τα άσπρα γράμματα. Το αισιόδοξο σενάριο ναι μεν μακροπρόθεσμα βλέπει νέα υψηλά προς το 1700-2000, βραχυπρόθεσμα μας φέρνει σε κύμα (2) του 3. Θεωρούμε ότι το πρώτο ανοδικό υποκύμα του 3 έχει τελειώσει (788-1379) και έχουμε ξεκινήσει το δεύτερο κύμα που έχει στόχους από 1150 εώς το 1020. Η διόρθωση από το 1379 πρέπει να έχει διορθωτική δομή ( τρία κύματα το πιο πιθανό). Το αρνητικό σενάριο θεωρεί ότι έχουμε κάνει 3 κύματα πάνω από το 471 του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του 2012 στα οποία το κύμα Α είναι ίσο με το κύμα C. Βάση του αρνητικού σεναρίου έχουμε ξεκινήσει κινητήριο πτωτικό κύμα που θα μας φέρει νέα χαμηλά στον ΓΔ. Το αρνητικό σενάριο θεωρεί ότι η άνοδος από τον Ιούνιο του 2012 είναι κύμα 4 και θα ακολουθήσει το 5ο κύμα στα νέα χαμηλά. Το αρνητικό σενάριο ακυρώνεται αν διασπάσουμε ανοδικά το 1457. Το θετικό σενάριο ακυρώνεται αν διασπάσουμε πτωτικά το 788. Μέχρι όμως εκείνα τα επίπεδα θα έχουμε λάβει πολλά σημάδια που θα ευνοούν είτε το ένα είτε το άλλο σενάριο. Η μορφή της ανόδου ή της πτώσης θα είναι το πρώτο στοιχείο.

ASE

Η μορφή της πτώσης μέχρι στιγμής είναι σε 3 κύματα, αλλά αν η αγορά διασπάσει το 1183 χωρίς να διασπάσει ανοδικά το 1260, τότε θα έχουν ολοκληρωθεί 5 κύματα. Τα 5 κύματα αν ολοκληρωθούν τότε θα περιμένουμε δυνατή αντίδραση είτε ως κύμα 2 είτε ως κύμα Β (το Α σε 5 κύματα είναι πιθανό). Στόχος μας για τα 5 κύματα είναι το 1140, θεωρητικά θα είμαστε καλυμμένοι με απλά ένα νέο χαμηλό κάτω από το 1183. Αν η πτώση παραμείνει σε 3 κύματα, τότε το αρνητικό σενάριο χάνει πάρα πολλούς πόντους γιατί δεν γίνεται να ξεκινάμε 5ο πτωτικό κύμα χωρίς να έχουμε μία κινητήρια πτώση. Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζω πως θα πρέπει το αισιόδοξο σενάριο να αναπτυχθεί.

ASE2

Σενάρια με την κυματική θεωρία υπάρχουν πολλά. Το σημαντικό είναι να διακρίνεις τα πιο πιθανά και όσο ξεδιπλώνει η αγορά τις κινήσεις της να ακυρώνουμε τα λιγότερο πιθανά. Συνδυάζοντας την κυματική ανάλυση με την τεχνική ανάλυση αλλά και το σωστό risk management και τα σωστά εργαλεία, μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε βάση του προφίλ του κάθε επενδυτή. Επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, επειδή τα κύματα δεν είναι η κρυστάλλινη μπάλα που δείχνει το μέλλον αλλά ένα πολύ δυνατό εργαλείο για όσους ξέρουν και έχουν την εμπειρία να το χρησιμοποιούν, η εμπιστοσύνη σε αυτή την θεωρία χτίζεται και αποκτιέται μετά από πολλά χρόνια πρακτικής και εφαρμογής των κανόνων του Elliott. Στο τέλος, σημασία για τον επενδυτή έχει να βγάλει κέρδος, ανεξάρτητα ποια θεωρία εφαρμόζει.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.