Βραχυχρόνια ανάλυση του Γενικού Δείκτη και της Εθνικής Τράπεζας

TWITTER to buy or not to buy
February 5, 2014
DAX time to reverse trend
February 6, 2014

Στην τελευταία μας ανάλυση για τον Γενικό Δείκτη αναφέραμε την πιθανότητα συνέχισης της ανοδικής κίνησης προς τις 1266 μονάδες και ενώ θεωρήσαμε σωστό να ρευστοποιήσουμε το 40% του χαρτοφυλακίου μας, συνεχίσαμε να συμμετέχουμε στην άνοδο με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο έχοντας ανεβάσει τα στοπ και μειώνοντας αισθητά την έκθεσή μας στον κίνδυνο. Σήμερα ξανακοιτάμε τον Γενικό δείκτη μέσω της κυματικής μας ανάλυσης κα βλέπουμε τα δύο πιθανότερα σενάριο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και υπενθυμίζουμε το μεσοπρόθεσμο διορθωτικό σενάριο που έχουμε ως πρώτη επιλογή. Ξεκινάμε με την βραχυπρόθεσμη κυματική μας μέτρηση. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε δύο μετρήσεις. Η λευκή και η κίτρινη είναι εξίσου πιθανές μετρήσεις. Με την λευκή η διόρθωση του Γενικού Δείκτη που περιμένουμε μπορεί να μην διασπάσει το 1200, ενώ με την κίτρινη μέτρηση θεωρούμε ότι η άνοδος από το 1115 είναι απλά κύμα Β και έπεται κύμα Γ προς 1100-1050 και γιατί όχι 980.

ase

Αν διασπαστεί πτωτικά η οριζόντια άσπρη γραμμή πριν ολοκληρωθούν τα πέντε κύματα του 5ου κύματος από το 1188, τότε θα ακυρωθεί το σενάριο με την άσπρη μέτρηση. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε τι περιμένουμε να γίνει αν επαληθευτεί η κίτρινη μέτρηση.

ASE2

Πέρα από την κυματική εικόνα, η αγορά συνεχίζει να έχει ανοδική τάση και με τα συνεχόμενα υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά, βοηθάει τους ταύρους να αναπροσαρμόζουν τα στοπ τους για περισσότερη προστασία. Πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης είναι πλέον το 1225 και μετά το 1200. Διάσπαση αυτών των στηρίξεων θα ωθήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1175-80 μονάδες.

Όσον αφορά την Εθνική τράπεζα, είχαμε ενημερώσει την τελευταία φορά που κάναμε ανάλυση για την μετοχή αυτή ότι στόχος μετά την ανοδική διάσπαση του πτωτικού καναλιού ήταν το 3.60 και 3.70. Ανοδική διάσπαση της αντίστασης αυτής πολύ πιθανό να φέρει την μετοχή πάλι στην ζώνη των 4 ευρώ. Αδυναμία διάσπασης μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες και νέα χαμηλά. Πολύ σημαντική στήριξη για την ΕΤΕ είναι πλέον το 3,43 και 3,32.

ETE

Πτωτική διάσπαση των στηρίξεων αυτών θα ωθήσει την μετοχή προς τα πρόσφατα χαμηλά της. Ανοδική διάσπαση του 3,70 θα υπερκαλύψει το χαμηλό στα τέλη Δεκεμβρίου και θα ακυρώσει πολλά κυματικά πτωτικά σενάρια, ενισχύοντας την μακροπρόθεσμη θετική εικόνα που έχει φτιάξει. Ανοδική διάσπαση του 4,30 θα μας επιβεβαιώσει ότι το χαμηλό στην ζώνη τιμών 3,10-20 είναι σημαντικό και πολύ πιθανό να είναι μακροπρόθεσμος πάτος.

Συμπερασματικά, κρατάμε ότι η αγορά κινείται ανοδικά χωρίς να έχει δώσει κάποιο σήμα πώλησης και χωρίς να έχει διασπάσει κάποια στήριξη.  Η κυματική μας ανάλυση περιμένει διορθωτικό γύρισμα και γι αυτό θεωρούμε σωστό να ελαφρύνουμε τις θέσεις που ανοίξαμε κάτω από το 1140. Μην ξεχνάμε ότι η απληστία είναι ο χειρότερος εχθρός ενός trader.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.