Γιατί παραμένω αισιόδοξος για το ΧΑ

Trading2dayFX 2 Day free trial conclusions
September 25, 2014
Γενικός Δείκτης στις 1000 ή στις 800 μονάδες?
September 29, 2014

Σύμφωνα με την στρατηγική μας και σύμφωνα με την κυματική και τεχνική μας ανάλυση ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα επίπεδα των 1100 μονάδων που περιμέναμε ώστε να ξεκινήσουμε αγορές στο συντηρητικό μας χαρτοφυλάκιο της τάξης του 15% έχοντας μείνει εκτός αγοράς από το 1320.

Τεχνικά η αγορά βρίσκεται σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαγιοπτωτικό κανάλι που μας ταλαιπωρεί εδώ και 7 μήνες. Θεωρώ πως σύντομα η ταλαιπωρία αυτή θα τελειώσει και θα έχουμε εκτόνωση. Παραμένω αισιόδοξος και θεωρώ πως η εκτόνωση θα είναι ανοδική. Σε περίπτωση που η εκτόνωση είναι πτωτική έχουμε τα στοπ να μας προστατεύσουν και λαμβάνοντας υπόψη ότι μπορεί να κάνουμε λάθος στις εκτιμήσεις μας, έχουμε μπει στην αγορά μόνο με 15% του χαρτοφυλακίου ώστε οι απώλειες να μην είναι καταστροφικές για το σύνολο του χαρτοφυλακίου. Στην περίπτωση που επαληθευτούμε, θα ενισχύσουμε στα σημεία ανοδικής διάσπασης και επιβεβαίωσης του θετικού σεναρίου.

Κυματικά η πτώση από το 1379 ξεκίνησε με κινητήρια δομή 5 κυμάτων. Αρκετά ξεκάθαρη θα έλεγα ακόμη και για τους αρχάριους στην θεωρία αυτή. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ίδια. Η έντονη άνοδος από το 1062 στο 1329 μπέρδεψε πολύ κόσμο και την θεώρησαν κινητήρια. Μετά από 5 πτωτικά κύματα η άνοδος να είναι κινητήρια ήταν πολύ δύσκολο. Και γι αυτό άλλωστε επιμέναμε από το 1320 ότι η αγορά θα δει νέο χαμηλότερο χαμηλό από το 1060 με πιθανότερο το 1014 που είναι το 61.8% Fibonacci retracement της ανόδου από το 788. Τελικά η αγορά έφτασε μέχρι το 1044. Η συνέχεια ήταν πάλι αρκετά πολύπλοκη κυματικά. Η άνοδος από το 1044 στο 1203 μπορεί να είναι προωθητική αλλά η δομή της δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άνοδος είναι προωθητική περίμενα το 1100 για αγορές. Αν ο ΓΔ διασπάσει πτωτικά το 1044 θα έχω κάνει λάθος στην εκτίμησή μου ότι η κίνηση ήταν προωθητική. Και έτσι θα ξαναέρθει στο προσκήνιο το σημείο 1010-1020 που είναι το 61.8%.  Μπορεί η αγορά βεβαίως να κάνει χαμηλότερα υψηλά (1379-1329-1203) και χαμηλότερα χαμηλά (1062-1044-??) αλλά δεν παύει η κίνηση αυτή να είναι επικαλυπτόμενη και μόνο με 1 προωθητικό κύμα (1379-1062). Εδώ έρχομαι σε σύγκρουση με όσους κυματικά θεωρούν ότι στο 1379 τελείωσε το 4 κύμα και έχουμε ξεκινήσει το 5ο προωθητικό προς νέα χαμηλά ή έστω διπλό πάτο.

ASE3

Επειδή πάντα μελετάω τις αντίθετες απόψεις, κοίταξα και κάποια σενάρια που θεωρούν ότι το 5ο πτωτικό κύμα έχει ξεκινήσει και έτσι είπα να ελέγξω μήπως έχουν σκεφτεί αυτοί κάτι που δεν ξέρω εγώ. Πολλοί θεωρούν ότι η πτώση από το 1329 είναι κινητήρια. Στο παραπάνω διάγραμμα έχω δύο μετρήσεις. Μπλε και κόκκινη είναι και οι δύο λάθος. Η κόκκινη μέτρηση είναι λάθος γιατί καταργεί έναν από τους τρεις βασικούς κανόνες της κυματικής θεωρίας. Η μπλε μέτρηση καταργεί και αυτή τον κανόνα ότι το 5 κύμα κινείται πέρα από το όριο του 3ου. Υπάρχουν αρκετές εξαιρέσεις όπου τα 5α κύματα είναι ‘κουτσά’. Βέβαια αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε καταληκτικό 5ο κύμα παρά σε αρχή κίνησης (γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή της πτώσης από το 1379 αν είμαστε σε 5ο προωθητικό), πόσο μάλλον να θεωρούμε ότι το 3ο κύμα το θεωρητικά πιο δυνατό ότι εμφάνισε αδυναμία και για αυτό το 5ο του 3ου δεν έκανε χαμηλότερο χαμηλό. Τέλος επειδή η δομή παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφαση που θα πάρουμε αν ένα κύμα είναι προωθητικό ή διορθωτικό, κοιτάμε την άνοδο από το 1044 στο 1203 σε σχέση με την διόρθωση προς το 1080 χθες. Δεν είναι πιο ξεκάθαρη η κινητήρια δομή της ανόδου ως 5 κύματα. Λες και το πήραν το διάγραμμα από βιβλίο κυματικής θεωρίας. Γι’ αυτό το λόγο δίνω πολλές πιθανότητες να μην δούμε κάτω από το 1044 και να αντιστραφεί η τάση.  Άρα θεωρώ την πτώση ως κύμα 2. Αυτό ακυρώνεται αν σπάσουμε το 1044.

ASE2

Στο παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζω την κυματική μέτρηση από το 1203 την οποία κίνηση θεωρώ διορθωτική. Προς το παρόν. Υπάρχουν πολλές επικαλύψεις, πολλά κύματα τα οποία  είναι τριάρια και επειδή είναι αρκετά πολύπλοκη η δομή χρησιμοποιώ μία απλή μέθοδο για το πόσα κύματα είναι σε μία κίνηση. Κοιτάω να δω πόσες φορές αλλάζει βραχυπρόθεσμα η τάση. Αν η αλλαγή, δηλαδή τα κύματα είναι 5 ή 9 τότε η κίνηση είναι προωθητική. Αν είναι 7 τα κύματα τότε η κίνηση είναι διορθωτική. Στο παρακάτω διάγραμμα ξεχωρίζω τα  κύματα τα οποία είναι 7.

ASE4

Προσπαθώντας να δω και να αναλύσω την αντίθετη άποψη συνέχεια βλέπω στοιχεία που υποστηρίζουν την αισιόδοξη δική μου. Η συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού στις 1100-1080 μονάδες με την αντίστοιχη στις 1300 έχει τεράστια διαφορά. Η απαισιοδοξία έχει κυριεύσει τους περισσότερους και τα σενάρια για νέα χαμηλά έχουν αρχίσει σιγά σιγά να ξεπροβάλουν και πάλι όπως στο 1044. Αυτά είναι σημάδια ότι το τέλος της πτώσης είναι κοντά. Επειδή όμως μπορεί στην τελική εμείς να είμαστε λάθος, ξεκινάμε συντηρητικά και με ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου μας με στόχο να ενισχύσουμε αν διασπαστούν κάποια σημεία κλειδιά. Από τεχνικής πλευράς ο ΓΔ μπορεί να δώσει το 1010-1020 αλλά και πάλι να έχει πιθανότητες αντιστροφής. Αλλά αυτό θα το μελετήσουμε και θα το εξετάσουμε αν διασπαστούν οι 1044 μονάδες.

Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε την ανάλυσή μου.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.