Επικίνδυνη στροφή του Γενικού Δείκτη δίνει σήμα για ρευστοποιήσεις

Time to be neutral in S&P
March 26, 2014
S&P levels to watch out this week.
March 31, 2014

Σύμφωνα με την τελευταία μας ανάλυση στην περιοχή των 1305 μονάδων είχαμε αναφέρει πως περιμέναμε έντονη ανοδική κίνηση προς το 1400 με συμμετοχή των τραπεζών και αύξηση του τζίρου. Πλησιάσαμε αρκετά στο 1400 αφού ο Γενικός Δείκτης κορύφωσε στο 1379,42 ενώ και οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική Τράπεζα κατάφεραν να καλύψουν αρκετό χαμένο έδαφος αφού έσπρωξαν τον Τραπεζικό δείκτη σε νέα υψηλά. Όσοι μας παρακολουθείτε και μέσω twitter θα βλέπατε ότι επισημάναμε πόσο σημαντικό ήταν ο Γενικός να κρατήσει το 1360 αλλιώς θα υπήρχε κίνδυνος βαθύτερης διόρθωσης προς το 1320 ή και 1300-1275. Η κίνηση από το 1119 τέλος Ιανουαρίου είναι πολύ πιθανό να έχει ολοκληρωθεί και να διορθώνουμε όλη την άνοδο.

ase

Ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει πτωτικά την ανοδική σφήνα και έχει δώσει χαμηλότερο χαμηλό σε σχέση με το χαμηλό από το οποίο ξεκίνησε η τελευταία άνοδος προς το 1380. Η άνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως 5 ολοκληρωμένα κύματα αλλά η δομή των ανοδικών κυμάτων έχει αρκετά μειονεκτήματα όσον αφορά την κυματική ανάλυση. Με άλλα λόγια τα ανοδικά κύματα δεν είναι καθαρά κινητήρια κύματα αφού υπάρχουν πολλές κυματικές επικαλύψεις  τιμών. Η αλλαγή τάσης έχει φέρει τον ΓΔ στο 23% Fibonacci retracement και η κίνηση που ξεκίνησε από τα υψηλά βρίσκεται μέσα σε ένα πτωτικό κανάλι, κάτι που σημαίνει ότι όσο δεν υπάρχει ανοδική διάσπαση του καναλιού θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες πιέσεις.

asedtr

Με τον τραπεζικό δείκτη να έχει διασπάσει ανοδικά την πολύμηνη συσσώρευση, θα περίμενε κανείς να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση, αλλά σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση 5 κυμάτων στον ΓΔ, βλέπουμε τον τραπεζικό να γυρνάει πάλι μέσα στο προηγούμενο εύρος τιμών και κάτω από τις 200 μονάδες. Μία πτωτική κίνηση σαν αυτή προς το παρόν μπορεί να θεωρηθεί σαν επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης αλλά και ως ψεύτικη διάσπαση αφού σε τόσο σύντομο διάστημα είχαμε αλλαγή της τάσης.

asedtr2

Ο τραπεζικός δείκτης θα βρει στήριξη στο 61.8% Fibonacci retracement στις 194-195 μονάδες. Επόμενη στήριξη είναι το 189 και μετά θα δει το 185-182 αν διασπαστεί και το 76.4% Fibonacci retracement, επιβεβαιώνοντας ότι έκανε ψεύτικη διάσπαση. Ο ΓΔ περιμένουμε να βρει στήριξη στις 1275-80 μονάδες εκτός και αν διασπάσει ανοδικά το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι στις 1340-50 μονάδες. Η μακροχρόνια εικόνα δεν έχει αλλάξει και συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες φορές όπως και αυτή που έχουμε μειώσει τις θέσεις μας σε μεγάλο ποσοστό με την διάσπαση του 1360 ώστε να μειωθεί η έκθεσή μας γιατί η πιθανότητα για διόρθωση μεγάλου βαθμού έχει αυξηθεί σημαντικά. Με ανοδική διάσπαση με αύξηση τζίρου του επιπέδου τιμών 1340-50 θα αναπληρώσουμε τις πουλημένες θέσεις μας. Φυσικά η εικόνα του ΓΔ πολλές φορές διαφέρει αρκετά σε σχέση με πολλές μετοχές αν τις δει κάποιος μεμονωμένα, αλλά βοηθάει ώστε να έχουμε μια γενική κατεύθυνση.

Ολοκληρώνοντας, θέλουν πολύ προσοχή οι αγορές σε αυτά τα επίπεδα αφού η τάση είναι πτωτική και με διάθεση να δοκιμάσουμε το 1300-1280. Η πρώτη δυνατή στήριξη βρίσκεται εκεί. Σε μακροχρόνιο ορίζοντα, η άνοδος δεν πρέπει να διασπάσει πτωτικά το 1120 και θα πρέπει να διασπάσει ανοδικά το 1457 ώστε να ακυρωθεί και η παραμικρή πιθανότητα ότι βρισκόμαστε σε μεγάλου βαθμού κύμα 4 με κίνδυνο να δούμε νέα χαμηλά.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.