Η αδυναμία ανοδικής κίνησης στο ΧΑ φέρνει ξανά στην επιφάνεια το πτωτικό σενάριο.

Has the upward move in Gold ended?
August 30, 2013
APPLE still in bullish trend or not?
September 2, 2013

 Μέχρι σήμερα το ανοδικό σενάριο που είχαμε σαν πρώτη επιλογή όσον αφορά την μακροχρόνια κυματική ανάλυση έφερνε τον δείκτη σε κύμα ΙΙΙ ανοδικό, αφού είχε τελειώσει το ΙΙ στο 268 και το κινητήριο Ι στις 355 μονάδες τον Φλεβάρη του 2013. Σήμερα θα δούμε την αγορά από το αντίπαλο στρατόπεδο των short και θα δούμε ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που ενισχύουν την άποψή τους ότι τελειώσαμε το κύμα IV και περιμένουμε νέα χαμηλά με το κύμα V. Επιπλέον θα μιλήσουμε για τα επίπεδα τιμών που ενδιαφέρουν τόσο τους short όσο και τους long.

FTASE

Στο παραπάνω εβδομαδιαίο διάγραμμα παρουσιάζουμε την μέτρηση που προτιμούν οι short, σύμφωνα με την οποία αναμένεται νέο πτωτικό κύμα. Σύμφωνα με αυτή την κυματική μέτρηση το κύμα 4 έχει πιθανότατα τελειώσει κοντά στις 410 μονάδες και αναμένουμε την συνέχεια στον δείκτη να είναι έντονα πτωτική.

FTASE4

Η μακροχρόνια πτωτική γραμμή τάσης που ξεκινάει από τα υψηλά του 2007 δεν έχει καταστεί δυνατό να διασπαστεί και αυτό είναι ένα στοιχείο που είναι υπέρ του πτωτικού σεναρίου. Στην περίπτωση του ΓΔ, η αγορά κατάφερε να διασπάσει οριακά την αντίστοιχη γραμμή τάσης αλλά πολύ γρήγορα ξαναγύρισε από κάτω της μέχρι και σήμερα. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό για τον  FTASE25 να μην διασπαστεί σε εβδομαδιαία βάση η ανοδική κόκκινη γραμμή τάσης που στηρίζει τον δείκτη γύρω από τις 300 μονάδες.

FTASE2

Στα επόμενα δύο διαγράμματα που ακολουθούν, παρουσιάζουμε την κυματική μέτρηση του δείκτη σε μια κοντινή εικόνα σε ημερήσιο επίπεδο τιμών. Στο πρώτο διάγραμμα βλέπουμε την κυματική μέτρηση από πέρυσι τον Ιούνιο που είδαμε το χαμηλό των 168 μονάδων. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τρία ανοδικά κύματα. Το κύμα Α αποτελείται από 5 κύματα, το κύμα Β και το τελικό κύμα C. Η πτωτική συνέχεια αποτελεί την αρχή του κύματος (1) του 5. Το ανοδικό σενάριο θα ακυρωθεί με πτωτική διάσπαση του 268 αλλά εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από το 300 θα είναι ένα πρώτο αρνητικό σημάδι για την συνέχεια. Από τη άλλη οι short δεν θέλουν να διασπαστεί ανοδικά το 360 και η ακύρωση αυτού του πτωτικού σεναρίου θα επιβεβαιωθεί με διάσπαση του 410.

FTASE3

Το 356 στον FTASE25 είναι σημαντικό επίπεδο αντίστασης αφού εκεί βρίσκεται το 61,8% Fibonacci retracement της πτωτικής κίνησης σε σχέση με το πρώτο πτωτικό κύμα από το 410 στο 268. Συνήθως τα δεύτερα κύματα διορθώνουν μέχρι το επίπεδο Fibonacci 61,8% και για’ αυτό θεωρούμε εκείνο το επίπεδο πολύ σημαντική αντίσταση. Μέχρι στιγμής η αγορά δεν δείχνει διάθεση να κάνει κινητήρια ανοδικά κύματα που θα ενισχύσουν το ανοδικό σενάριο. Εμείς πάντα θα κοιτάμε εκτός από την δομή των κυμάτων και τα επίπεδα στηρίξεων και αντιστάσεων. Αν διασπαστεί πάλι πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση το 300 και η αγορά γράψει σε ημερήσιο επίπεδο χαμηλότερα από το 297, τότε θα αναμένουμε περισσότερες πιέσεις και την τάση να συνεχίζει πτωτικά. Διάσπαση του 268 θα ενισχύσει σημαντικά το πτωτικό σενάριο και θα μειώσει αρκετά τις πιθανότητες ανάκαμψης.

Βραχυπρόθεσμα η τάση παραμένει καθοδική και πρέπει κλείσουμε σε εβδομαδιαίο επίπεδο πάνω από το 334 για να αλλάξει η τάση για πάνω. Αφού γίνει αυτό, θα δοκιμαστεί μετά το 61,8% Fibonacci retracement που αποτελεί την πρώτη σοβαρή αντίσταση μετά το 334.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.