Θα έχει συνέχεια το γιορτινό ράλι στο ΧΑ?

BANK of America analysis
December 27, 2013
Procter and Gamble analysis
January 2, 2014

Την τελευταία φορά είχαμε αναφέρει στην ανάλυσή μας την πιθανότητα η κορυφή του 1230 να είναι το τελευταίο 5ο κύμα της κίνησης από το 788 του Γενικού Δείκτη. Επίσης είχαμε επισημάνει ότι διάσπαση του 1175 θα οδηγούσε σε μεγαλύτερου βαθμού διόρθωση αφού θα είχε διασπαστεί το ανοδικό κανάλι που περιέχει την άνοδο από το 788. Μέσω του λογαριασμού μας στο twitter βλέποντας ότι η αγορά από το 1230 του Γενικού Δείκτη πέφτει με κινητήρια δομή, δώσαμε στόχο το 1104 σαν πιθανό πάτο της αγοράς. Η αγορά στις 23 Δεκεμβρίου έκανε χαμηλό στις 1095 μονάδες και έκλεισε στις 1112. Σήμερα 27 Δεκεμβρίου ο Γενικό Δείκτης ενισχύεται κοντά στο 4,30% και βρίσκεται πολύ κοντά στο 50% Fibonacci retracement της πτωτικής κίνησης. Το πρώτο μας σενάριο σύμφωνα με την κυματική μας ανάλυση είναι να βρισκόμαστε στο κύμα Α του διορθωτικού (ΙΙ) του ΙΙΙ όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

ase

Πιθανότερο στόχο για ολοκλήρωση του κύματος (ΙΙ) βλέπω την περιοχή 1060-1010 στον Γενικό Δείκτη. Ενώ κάλλιστα θα μπορούσε η πτώση από το 1230 να είναι ολόκληρη η διόρθωση, δεν το θεωρούμε ως το πιθανότερο σενάριο γιατί ενώ η άνοδος κράτησε περίπου 5 μήνες, η κίνηση από το 1230 στο 1095 ούτε ένα μήνα. Έτσι ούτε σε επίπεδο χρονικής διάρκειας αλλά ούτε και σε επίπεδο τιμών, η διόρθωση δεν καλύπτει τις απαιτούμενες οδηγίες. Βάση κανόνων κυματικής θεωρίας μπορεί να έχει τελειώσει η πτωτική διόρθωση. Αλλά βάση οδηγιών και εμπειρίας, θέλουμε το διορθωτικό κύμα (ΙΙ) να διαρκέσει τουλάχιστον το 38% του (Ι) και σε επίπεδο τιμών να φτάσει μέχρι το 38% τουλάχιστον. Βάση οδηγιών αλλά και κυματικής θεωρίας, τα δεύτερα κύματα συνήθως τείνουν να φτάνουν στο 61,8% του κύματος (Ι).

ASE2

Το μακροχρόνιο ανοδικό σενάριο παραμένει το επικρατέστερο και με πολύ σημαντικό σημείο κατάργησης του πτωτικού τις 1457,83 μονάδες. Πολύ σημαντική στήριξη για το ανοδικό σενάριο βρίσκεται στις 1000 μονάδες. Η πτώση από τις 1230 μοιάζει πιο πολύ σε κινητήριο κύμα, σημάδι που μας επιβεβαιώνει ότι η προτιμότερη μέτρηση είναι αυτή που αναφέρουμε παραπάνω. Συνοψίζοντας, ενώ η μακροχρόνια εικόνα δεν έχει αλλάξει για τον Γενικό Δείκτη, θεωρούμε πολύ πιθανό να δούμε διόρθωση της αγοράς που θα τεστάρει τις 1000 μονάδες. Αντίσταση στον Γενικό Δείκτη που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο για την συνέχεια της ανόδου ή την αντιστροφή της τάσης είναι η ζώνη 1180-1200. Ανοδική διάσπαση της ζώνης αυτής θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε τους χαμηλότερους στόχους που έχουμε για τον ΓΔ. Περιμένουμε λοιπόν νέα πτωτική κίνηση προς το 1095 αφού θεωρούμε ότι η άνοδος από το 1095 είναι απλά το κύμα Β. Για περισσότερη κυματική και τεχνική ανάλυση ακολουθήστε μας στο @GreekstocksT2D.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.