Κυματική ανάλυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

S&P trend remains up
October 23, 2013
Gold Elliott wave analysis for October 24th
October 24, 2013

Η χθεσινή απότομη πτώση στην Ελληνική Χρηματιστηριακή αγορά έθεσε το ερώτημα σε πολλούς μήπως η άνοδος τελείωσε και μήπως ήρθε η ώρα να δούμε μία μεγάλη διόρθωση στις τιμές. Σίγουρα η χθεσινή μέρα θύμισε σε πολλούς την πτώση που είχε ξεκινήσει στις 20 Μαΐου  από τις 1159 μονάδες και ολοκληρώθηκε στις 788 στις 15 Ιουλίου. Ακόμα και τότε θεωρούσαμε ότι βρισκόμαστε σε διορθωτικό κύμα 2 σε συνέχεια του 1ου ανοδικού κύματος που είχε ξεκινήσει πέρυσι τον Ιούνιο μετά τις εκλογές γύρω στις 471 μονάδες και ολοκληρώθηκε στις 1055 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2013. Τότε είχαμε γράψει στις αναλύσεις μας ότι η επερχόμενη διόρθωση έπρεπε να διαρκέσει γύρω στους 4-6 μήνες σε αντιστοιχία με το πόσο διήρκεσε η άνοδος. Θεωρούσαμε από τότε ότι η αγορά έχει πλέον αλλάξει την μακροπρόθεσμη τάση της και αναμέναμε ένα 3ο ανοδικό κύμα να ξεκινήσει γύρω από τις 800 μονάδες. Έτσι και έγινε. Η αγορά ξεκίνησε μία κινητήρια άνοδο από τις 788 μονάδες η οποία είναι κομμάτι του 3ου ανοδικού κύματος με στόχο τις 1700 μονάδες όπως αναφέραμε στην προηγούμενη δημοσίευσή μας. Σήμερα θα δείξουμε πως η πτωτική κίνηση που ξεκίνησε χθες, είναι κομμάτι του 4ου κύματος που ξεκίνησε από τις 869 μονάδες. Στο παρακάτω διάγραμμα έχουμε κάποια θετικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η άνοδος έχει και συνέχεια. Πρώτον ο δείκτης παραμένει μέσα στο ανοδικό κανάλι του. Καμία γραμμή τάσης δεν έχει διασπαστεί και κυματικά μπορεί να δικαιολογήσουμε διόρθωση μέχρι και τις 1040 μονάδες αλλά θεωρούμε ως πιο πιθανό το τέταρτο κύμα το πολύ να πέσει μέχρι τις 1100-1120 μονάδες. Επιπλέον, στο κύμα 2 είχαμε μία παρόμοια πτωτική μέρα με την χθεσινή και η συνέχεια ήταν πλαγιοσυσσωρευτική με ανοδική διάσπαση.

ase

Ολοκληρώνοντας με τον ΓΔ θεωρούμε την πτώση αυτή μία απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη διορθωτική κίνηση μέσα σε μία μεγαλύτερη ανοδική τάση με στόχο τις 1250-1300 μονάδες όσον αφορά την κίνηση που ξεκίνησε από τις 869 μονάδες.

Στον FTASE Large Cap τα πράγματα δεν διαφέρουν παρά μόνο τα νούμερα. Και εδώ έχουμε διορθωτική πτώση κύματος 4 για την κίνηση που ξεκίνησε από τις 297 μονάδες. Αν συνεχιστεί η διόρθωση τότε πιθανότερος στόχος ολοκλήρωσής της είναι οι 374 μονάδες ή οι 366 μονάδες. Αναμένουμε ανοδική συνέχεια κύματος 5 με στόχο τις 420-30 μονάδες.

FTASE

Ολοκληρώνοντας παραμένουμε θετικοί μακροπρόθεσμα για την αγορά. Στοιχεία που υποστηρίζουν την γνώμη αυτή είναι η αύξηση του τζίρου και η διάσπαση σημαντικών μακροπρόθεσμων αντιστάσεων και η κινητήρια μορφή της ανόδου που έχει ξεκινήσει από τις 788 μονάδες του ΓΔ. Σίγουρα μία πτώση που θα φέρει τον δείκτη κάτω από τις 980 μονάδες θα μας προβληματίσει έντονα και πιθανότατα θα αλλάξει το πλάνο μας. Σημειώνουμε ότι σήμα μακροχρόνιας ανόδου δώσαμε από τις 800-830 μονάδες. Πρώτο σημείο αναθεώρησης της κυματικής μας μέτρησης θα γίνει αν διασπαστεί πτωτικά το 1030 στον ΓΔ. Μέχρι τότε παραμένουμε θετικοί και αισιόδοξοι.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.