Κυματική ανάλυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

GOLD short term elliott wave analysis
January 28, 2014
S&P fragile upward movement
January 29, 2014

Ο Γενικός δείκτης μετά τα νέα υψηλά στις 1300 μονάδες επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για τους επενδυτές. Στις τελευταίες μας αναλύσεις είχαμε επισημάνει ότι ο Γενικός δείκτης βρισκόταν στα τελευταία στάδια της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από το 788 και θεωρούσαμε ότι αυτό είναι το 1ο κύμα του 3ού ανοδικού και σύντομα θα τελείωνε. Η αρχική μας ανάλυση παρερμήνευσε το υψηλό στις 1235 μονάδες ότι αυτό ήταν το τέλος του κύματος, αλλά η αγορά έδωσε και νέο υψηλό και η τελική κυματική μέτρηση φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

ase

Η αρχική μας ανάλυση βασίστηκε στο γεγονός ότι το κύμα 4 βγήκε από το ανοδικό κανάλι. Παρόλα αυτά το νέο υψηλό που έδωσε η αγορά δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο κανάλι και χτύπησε από κάτω του όπου και τελικά κορύφωσε. Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη αφού ολοκληρώθηκαν τα 5 κύματα πάνω. Η διόρθωση μέσα στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι σε εξέλιξη. Ένας πρόχειρος οδηγός πως θα πρέπει να κινηθεί η αγορά έχει σχηματιστεί στο παραπάνω διάγραμμα με στόχο το 50% Fibonacci retracement.

ASE2

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε από κοντά την πτώση που ξεκίνησε από το 1300. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από το χάσμα στις 1180 μονάδες και μέσα στο πτωτικό κανάλι, θα θεωρούμε ότι κάνουμε το κύμα Α. Διάσπαση του 1180 και του 1195 θα μας επιβεβαιώσει ότι το πρώτο κύμα της διόρθωσης τελείωσε και αναμένεται ανοδικό κύμα Β. Επίσης πολύ σημαντικό ότι σήμερα ο δείκτης ξαναπλησιάζει το κάτω μέρος του πτωτικού καναλιού και πιστεύουμε ότι το τέλος αυτής της κίνησης είναι κοντά.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζουμε την μακροχρόνια κυματική μας άποψη για τον Γενικό Δείκτη παραμένοντας σταθεροί στην άποψή μας που δεν έχει αλλάξει από τον Οκτώβριο του 2012. Βρισκόμαστε σε πτωτικό κύμα δύο τα οποία συνήθως είναι και τα πιο τρομακτικά. Όπως η ευφορία του 5ου κύματος παρασύρει και τους πιο δύσπιστους να αγοράσουν, έτσι και τα δεύτερα κύματα πείθουν και τους πιο αισιόδοξους για αλλαγή της τάσης ξανά προς τα κάτω (αναφέρομαι σε ανοδική αγορά).

ase3

Η εβδομαδιαία εικόνα του Γενικού Δείκτη προμηνύει συνέχιση της πτωτικής τάσης προς το 1108. Πολύ πιθανό να δούμε το τέλος του πρώτου πτωτικού διορθωτικού κύματος σε αυτή την ζώνη επειδή εκεί είναι το 38% Fibonacci retracement αλλά και τα προηγούμενα χαμηλά από τα οποία ξεκίνησε η άνοδος προς το 1300. Το μόνο αρνητικό στην εφαρμογή της κυματικής θεωρίας στο παραπάνω διάγραμμα είναι το κύμα ΙΙ μεγαλύτερου βαθμού. Είναι πολύ σπάνιο και δεν συναντιέται καθόλου συχνά το κύμα ΙΙ να είναι irregular. Δηλαδή το Β του κύματος ΙΙ να δίνει νέο υψηλό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε υπόψη και το μακροχρόνιο αρνητικό σενάριο το οποίο έχει πιθανότητες να επαληθευτεί όσο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 1457.83 μονάδες.

ase4

Το αρνητικό εναλλακτικό σενάριο απεικονίζεται στο παραπάνω διάγραμμα. Σύμφωνα με το κυματικό σενάριο αυτό, πολύ πιθανό να έχουμε τελειώσει το κύμα 4 σε μηνιαία κλίμακα και να ξεκινάει πτώση προς  νέα χαμηλά. Για να ακυρωθεί το σενάριο αυτό θα πρέπει ο Γενικός να διασπάσει ανοδικά το 1457.83. Σε εκείνο το επίπεδο τιμών βρίσκεται το χαμηλό του κύματος 1 και βάση της θεωρίας δεν πρέπει να έχουμε επικάλυψη των κυμάτων. Το μόνο αρνητικό στοιχείο που μπορεί κάποιος να επισυνάψει στο σενάριο αυτό είναι το γεγονός ότι το κύμα 4 έχει βγει εκτός πτωτικού καναλιού αλλά και εκτός της γραμμής τάσης που ενώνει την αρχή της πτώσης με το υψηλό του κύματος 2(πράσινη γραμμή).

Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε διορθωτική φάση η οποία μπορεί να ρίξει τον Γενικό δείκτη μέχρι και τις 986 ή και τις 910 μονάδες. Γι’ αυτό οι long θέσεις θέλουν πολύ προσοχή και σωστό position και risk management.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.