Κυματική ανάλυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

S&P and now what?
January 30, 2014
S&P: Bears out of hibernation
February 4, 2014

Στην τελευταία μας ανάλυση αναφέραμε πως το τέλος της πτωτικής διόρθωσης από το 1300 έφτανε στο τέλος του και πως από το 1140 μέχρι το 1100 θα βγαίναμε αγοραστές. Σήμερα διαπραγματευόμαστε πάνω από τις 1210 μονάδες και ήρθε η ώρα να ελαφρύνουμε την θέση μας βάση της κυματικής μας μέτρησης που θεωρεί ότι η άνοδος αυτή από το 1115 είναι το κύμα Β του διορθωτικού κύματος (ΙΙ) του ΙΙΙ.

ase

Ο Γενικός δείκτης έδωσε τεχνικό σήμα αγοράς στις 1165 μονάδες αφού έσπασε ανοδικά το πτωτικό κανάλι. Χάρη όμως στην κυματική ανάλυση είχαμε δει τον πάτο της αγοράς στην περιοχή των 1140-1100 μονάδων και επιβεβαιωθήκαμε. Ο ΓΔ αφού έσπασε ανοδικά και την αντίσταση του σύννεφου Ichimoku στις 1175-1180 μονάδες, επιβεβαίωσε ότι οδεύουμε προς το 61.8% Fibonacci retracement της κίνησης 1300-1115. Ο Γενικός Δείκτης προς το παρόν έχει ανοδική τάση και δυναμική και δεν αποκλείουμε να δούμε και το 1266. Πολύ σημαντική στήριξη πλέον γίνεται το 1151 το οποίο αν διασπαστεί θα μας δώσει στόχο κάτω από 1100. Αναλόγως με το επενδυτικό προφίλ του καθενός καθορίζεται και η στρατηγική. Εμείς στο  TRADING2DAY ρευστοποιούμε ένα 40% των θέσεων που ανοίξαμε κατά την διάρκεια της πτώσης και ανεβάζουμε το στοπ για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την ανοδική τάση αν αυτή συνεχιστεί.

Σήμερα δημοσιεύουμε και ένα ακόμα σημαντικό διάγραμμα, αυτό του τραπεζικού δείκτη. Παρακάτω θα δείτε πως η πλαγιοπτωτική πορεία που έχει ο δείκτης αποτελείται από επικαλυπτόμενα κύματα και δεν υπάρχει καθαρό πτωτικό κινητήριο κύμα. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η πτώση είναι διορθωτική και ότι η μεγαλύτερη τάση παραμένει ανοδική.

asedtr

Ανοδική διάσπαση του 205-207 θα μας δώσει σήμα αγοράς. Η εικόνα του  τραπεζικού δείκτη επιπλέον μας θυμίζει bullish flag αφού μετά την κινητήρια ανοδική πορεία από το 110 ο δείκτης δείχνει σημάδια συσσώρευσης μεταξύ 200 και 150. Η προοπτική των τραπεζών είναι πολύ καλή  αν και εφόσον διασπαστεί ανοδικά το διορθωτικό κανάλι που δείχνουμε και στο παραπάνω διάγραμμα.

Εν κατακλείδι, η ανοδική ορμή μπορεί να έχει και συνέχεια και είναι σώφρων να ανεβάσουμε τα προστατευτικά στοπ από χαμηλότερα και να εξετάζουμε κάθε μετοχή ξεχωριστά και μην παρασυρθούμε από τον Γενικό δείκτη που εύκολα μπορεί να αλλοιωθεί μέσω δεικτοβαρών μετοχών.

 

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.