Κυματική και τεχνική ανάλυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Gold targeting 1360$
September 5, 2013
APPLE is 500$ the new 700$?
September 17, 2013

Η αγορά ξεκινάει τον Σεπτέμβριο με ανοδική τάση δοκιμάζοντας να φτάσει τις 1000 μονάδες. Κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς είναι η έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό κλάδο και κύριο τεχνικό χαρακτηριστικό είναι η διατήρηση  των στηρίξεων και η διάσπαση των αντιστάσεων. Ο ΓΔ αφού τελείωσε την άνοδο από το 788 στο 981, γύρισε διορθωτικά προς το 50% με 61,8% Fibonacci retracement. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε ξανά μία νέα ανοδική κίνηση με την οποία σήμερα διασπά το προηγούμενο υψηλό στις 981 μονάδες. Στο παρακάτω διάγραμμα δείχνουμε το ανοδικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η άνοδος από πέρυσι τον Ιούνιο είναι κινητήρια και έχει ήδη ολοκληρώσει το κύμα ένα και δύο και μας βάζει τώρα στην αρχή του 3ου.

ase3

Για να ισχύει αυτή η μέτρηση θα πρέπει πρώτον να συνεχιστεί η ανοδική πορεία με κινητήρια μορφή προς το 1179. Επιπλέον δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διασπαστεί πτωτικά το 869 το οποίο είναι πλέον το ίδιο σημαντικό με το 800. Σε βραχυχρόνιο επίπεδο, ο ΓΔ καλό θα ήταν να κάνει πάνω από το 1020. Το 1020 και το 1072 είναι πολύ σημαντικές αντιστάσεις τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω στο πτωτικό σενάριο το οποίο είναι ακόμα ενεργό αν και σαν εναλλακτικό.

ASE2

Το παραπάνω διάγραμμα παρουσιάζει το εναλλακτικό σενάριο το οποίο είναι ακόμα σε ισχύ και εξίσου πιθανό με το ανοδικό. Οπότε ο κίνδυνος για την αγορά να δει νέα χαμηλά δεν έχει αποφευχθεί, απλά μέσω του trading έχουμε καταφέρει να ανεβάσουμε τα trailing stops ώστε στην χειρότερη περίπτωση που επαληθευτεί το πτωτικό σενάριο, οι θέσεις μας να μην κλείσουν με ζημιές, αφού έχουμε μπει στην αγορά από το 830. Πίσω στο πτωτικό σενάριο τώρα πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Πρώτον το πτωτικό σενάριο σύμφωνα με την κυματική θεωρία ακυρώνεται μόνο αν το κύμα 4 υπερκαλύψει το κύμα 1. Στο παρακάτω διάγραμμα όμως πρέπει να επισημάνουμε τα σημαντικά σημεία όσον αφορά το πτωτικό σενάριο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ase

Στο διάγραμμα του πτωτικού σεναρίου βλέπουμε την κυματική μέτρηση, σύμφωνα με την οποία είμαστε στα τελευταία στάδια του κύματος C του 2. Τα κύματα 2 συνήθως διορθώνουν το πολύ μέχρι το 61,8% ή το 76,4% Fibonacci retracement. Γι’ αυτό το λόγο το 1020 και το 1072  είναι πολύ σημαντικές αντιστάσεις. Αν δεν διασπαστούν οι αντιστάσεις αυτές, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο. Επιπλέον αν διασπαστεί πτωτικά η άσπρη ανοδική γραμμή τάσης και στην συνέχεια η κόκκινη γραμμή στήριξης, τότε το πτωτικό σενάριο θα γίνει η πρώτη μας επιλογή γιατί η άνοδος από το 788 θα είναι σε τρία κύματα, άρα διορθωτική. Οι αρκούδες αυτό που πρέπει να περιμένουν από την αγορά είναι να κορυφώνει κοντά στις αντιστάσεις που αναφέραμε και να γυρνάει πτωτικά και με κινητήρια δομή όπως ήταν η πτώση από το 1159 στο 788.

Ολοκληρώνοντας σημειώνουμε ότι η τάση είναι ανοδική. Αντίσταση βρίσκουμε στο 1020. Στήριξη στις 975 μονάδες. Η πιθανότητα πτωτικής διόρθωσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Το πώς μπορούν οι επενδυτές να διαχειριστούν τα στοιχεία και την παραπάνω ανάλυση σε συνθήκες live trading διαφέρουν από επενδυτή σε επενδυτή γιατί διαφέρει και το risk tolerance από επενδυτή σε επενδυτή. Η ανάλυση αυτή δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό δείγμα των υπηρεσιών του TRADING2DAY. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.