Greek market analysis Review
January 22, 2015
Gold targeting $1,330
January 28, 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο μεγάλος νικητής των εκλογών…..πάρα πολλοί το γιορτάζουν…αλλά στις αγορές τι θα γίνει; Τα χαμογελαστά πρόσωπα θα τα έχουν στο τέλος οι σορτ ή οι λονγκ; Η σημερινή μέρα ήταν γεμάτη εκπλήξεις….θετικό άνοιγμα, απίστευτο reversal όπου έλεγες τα πετάω όλα….όποιος πρόλαβε πρόλαβε…και μετά ξανά πίσω στο μηδέν….δεν είμαι της άποψης ότι η αγορά χειραγωγείται…ναι είμαι ρομαντικός…απλά το κοιτάω από άλλη σκοπιά (γιατί αν όντως πίστευα οτι χειραγωγείται τότε τί ασχολούμαι;)…η αγορά αντικατοπτρίζει τι συμβαίνει στην χώρα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της και το μέλλον της…μάχη συμφερόντων και μεγάλη αβεβαιότητα….μάχη συμφερόντων ο μεγάλος τζίρος….αβεβαιότητα η διατήρηση της αγοράς μέσα στο εύρος τιμών 280-245. Προς  τα που θα σπάσουμε;

 

Τεχνικά η αγορά έχει δώσει σήμα αγοράς από την Παρασκευή…η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής δεν το έχει ακυρώσει…απλά έχει κάνει τα νεύρα μας τσατάλια.  Η μεγάλη αύξηση στην μεταβλητότητα κάνει το trading ακόμη πιο επικίνδυνο. Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική…αλλά βάση κυματικής ανάλυσης και του πτωτικού διορθωτικού σεναρίου που έχω επισημάνει εδώ και καιρό, είναι πολύ πιθανό όσο κρατάμε το 245 στον 25αρη και το 760 στον ΓΔ να ετοιμάζεται νέα ανοδική κίνηση με επιβεβαίωση πάνω από το 850 και 274 (όπου είναι και ο πρώτος στόχος μετά την διάσπαση).

ftase2

Η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης θα έρθει όταν βγούμε από το καθοδικό κανάλι….μέχρι τότε παραμένω αισιόδοξος αλλά συγκρατημένος στο άνοιγμα των λονγκ θέσεων.

ftase

Η βάση που έχει κάνει η αγορά τους τελευταίους 2 μήνες από την μία είναι εκνευριστική αλλά από την άλλη μας δίνει ξεκάθαρα σημεία διαφυγής και αρχής νέας τάσης. Η πράσινη περιοχή που έχω μαρκάρει στο παραπάνω διάγραμμα έχει αποδειχθεί πολύ δυνατή αντίσταση. Από την άλλη δεν είναι και πολύ συχνό φαινόμενο ο τετραπλός πάτος αλλά στην ουσία έχουμε δύο διπλούς πάτους αφού οι δύο τελευταίοι είναι πιο ψηλά από τους προηγούμενους. Βέβαια και τα υψηλά τους δεν ξεπερνούν τα προηγούμενα υψηλά και για αυτό το λόγο θεωρούμε οτι ακόμα είμαστε σε ένα εύρος τιμών ουδέτερης τάσης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυία για να αποφασίσεις τι θα κάνεις σε αυτή την αγορά. Αγοράζουμε κοντά στην στήριξη με το στοπ κοντά για πιθανό reverse ή πουλάμε (σορτάρουμε) κοντά στην αντίσταση με stop reverse την αντίσταση. Τηρούμε τα στοπ και ακολουθούμε  την αγορά σύμφωνα με τις διασπάσεις της και όχι σύμφωνα με το άρθρο του Χ-Ψ δημοσιογράφου ή τι είπε ένας μεγάλος παίχτης σε έναν γνωστό του φίλου της ξαδέρφης που έτυχε να ακούσει ο τάδε. Για παράδειγμα αν κάποιος ακολουθούσε κατα γράμμα την στρατηγική αυτή, θα είχε βγει λονκ από την Παρασκευή με το που έκανε ανοδική διάσπαση το μαγαζί και τώρα θα ήταν στα λεφτά του.

Προσωπικά αν το δω τελείως ψυχρά το μαγαζί είμαι λονγκ όσο βρισκόμαστε πάνω από το 750. Αν το σπάσουμε θα δούμε ΤΟ χαμηλό που περίμενα πριν τις εκλογές. Αν δεν το δω καθαρά τεχνικά το θέμα, πάμε για νέα χαμηλά. Μάλλον ιστορικά χαμηλά. Ελπίζω όχι και ο ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει πολύ κόσμο, με την καλή έννοια.

 

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.