Πρέπει να μας ανησυχεί η τρέχουσα διόρθωση;

Bulls are now trapped in S&P.
August 19, 2013
GOLD Elliott wave analysis
August 19, 2013

Ξεκινώντας δυναμικά τον Αύγουστο και ολοκληρώνοντας ένα ανοδικό σερί από τις 15 Ιουλίου και το χαμηλό των 788 στον Γενικό Δείκτη και το 270 στον FTASE LARGE CAP, η αγορά έχει πετύχει τους στόχους που θέσαμε στην ανάλυσή μας που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου. Η  εβδομάδα ξεκινάει έντονα πτωτικά, συνεχίζοντας την διορθωτική πορεία που ξεκίνησε ο δείκτης την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με την κυματική μας ανάλυση βρισκόμαστε στο κύμα 4 της ανόδου από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου. Αυτή η άνοδος περιμένουμε να ολοκληρωθεί με νέα υψηλά ώστε να έχουμε μία πλήρης 5κυματική άνοδο. Η βραχυχρόνια τάση μπορεί να είναι πτωτική αλλά στα πλαίσια μιας διόρθωσης. Η διόρθωση αυτή περιμένουμε να ολοκληρωθεί στην περιοχή της προηγούμενης συσσώρευσης ή μεταξύ 38%-61,8% Fibonacci retracement. Στα παρακάτω διαγράμματα μπορείτε να δείτε ότι ήδη έχουμε φτάσει σε εκείνες τις ζώνες τιμών και σύντομα θα ολοκληρωθούν τα διορθωτικά κύματα. Επιπλέον οι γραμμές στήριξης δεν έχουν παραβιαστεί και αυτό είναι ένα επιπλέον θετικό σημάδι για το μέλλον της αγοράς.

FTASE

ase

Παρατηρώντας τα δύο διαγράμματα, βλέπουμε ότι η απότομη διόρθωση στο 4ο κύμα είναι σύμφωνη και με την θεωρία της εναλλαγής. Η θεωρία της εναλλαγής στην κυματική θεωρία αναφέρει πως όταν το κύμα 2 είναι πλάγιο και με μικρή διακύμανση, τότε το 4ο κύμα είναι βαθύτερο και ποιο απότομο. Αν το κύμα 2 είναι απότομο και βαθύ, τότε το 4ο κύμα είναι ρηχό και πλάγιο. Στην δική μας περίπτωση ισχύει το πρώτο σενάριο όπου το κύμα 2 διόρθωσε το πολύ 23% του κύματος 1, ενώ το κύμα 4 φτάνει να διορθώνει μέχρι και 50% του κύματος 3.

Συμπερασματικά περιμένουμε αλλαγή της βραχυχρόνιας τάσης προς τα πάνω και νέα υψηλά στους δύο δείκτες για να ολοκληρωθεί η κίνηση από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου. Μακροχρόνια δεν έχει αλλάξει η κυματική μας μέτρηση και ανάλυση. Αν θέλετε ‘βαθύτερη’ και λεπτομερέστερη ανάλυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.