Σε διορθωτικό κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών

DOW JONES gives sell signal
February 20, 2014
What is the upside potential for S&P?
February 25, 2014

Στην τελευταία μας ανάλυση στις 11 Φεβρουαρίου είχαμε αναλύσει τις αδυναμίες και την κυματική δομή της ανόδου στον Γενικό Δείκτη και είχαμε αναφέρει ότι περιμένουμε πτωτική διορθωτική κίνηση με πρώτο στόχο το 1236 αφού πρώτα διασπαστεί η στήριξη στο 1250. Ενώ η μακροχρόνια εικόνα του ΓΔ δεν έχει αλλάξει την προτίμησή μας στο ανοδικό σενάριο έναντι του πτωτικού όπως φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα, πρέπει να εστιάσουμε και στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα γιατί υπάρχει κίνδυνος η πτωτική κίνηση που ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου να φέρει το Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα όπως το 1100 και το 970.

ase4

Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει την πράσινη πορεία του ΓΔ που είναι το προτιμώμενο σενάριο αφού έχει διασπαστεί ανοδικά το πτωτικό κανάλι από το 2007 και μαζί και η πτωτική γραμμή τάσης από το 2008.

Ας δούμε όμως τον Γενικό Δείκτη σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε την αρνητική κλίση που έχει πάρει το διάγραμμα τιμών του ΓΔ και το οποίο αφού διέσπασε το 1250 και έφτασε στον πρώτο μας στόχο το 1236, επιβεβαιώνει την πτωτική τάση στην οποία βρίσκεται η αγορά αφού συνεχώς δημιουργούνται χαμηλότερα χαμηλά και χαμηλότερα υψηλά. Ο ΓΔ βρίσκεται μέσα στο κόκκινο πτωτικό κανάλι και κατευθύνεται προς το 1220 που είναι το 38% Fibonacci retracement της ανόδου από το 1115. Στήριξη βρίσκει μετά στο 1200 και στο 1180. Αν διασπαστεί και το 1180 τότε κινδυνεύουμε να δούμε το 1100.

ase

Η διπλή κορυφή που έχει δημιουργηθεί στην ζώνη τιμών 1300-1280 με την δεύτερη κορυφή να είναι χαμηλότερη όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα δεν  είναι θετικό σημάδι για την μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς. Περιμένουμε οι πιέσεις να συνεχιστούν και να ωθήσουν τον ΓΔ προς την πράσινη ανοδική γραμμή στήριξης στις 1210 μονάδες περίπου. Πτωτική διάσπαση του 1200 θα μας ωθήσει προς την επόμενη στήριξη στις 1180-1170 μονάδες.

ASE2

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η πτωτική κίνηση η οποία μόλις ξεκίνησε, μπορεί να ρίξει τον ΓΔ προς το 1130 και να δημιουργηθεί διπλός πάτος. Τόσο η άσπρη ανοδική γραμμή τάσης όσο και η οριζόντια γραμμή στις 1130 μονάδες, προσφέρουν αμφότερες στήριξη σε πιθανή κίνηση του δείκτη τόσο χαμηλά. Αναφέρουμε αυτά τα επίπεδα τιμών γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν δεν μπορέσουν οι αγοραστές να ξανακερδίσουν το επίπεδο των 1280 μονάδων, να δούμε μεγάλου βαθμού διόρθωση που θα φτάσει τα επίπεδα που αναφέραμε.

ase3

Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά βρίσκεται σε μία πτωτική κίνηση που δεν αποκλείεται να δει επίπεδα τιμών όπως το 1200, το 1180 ή και το 1130. Γι’ αυτό άλλωστε από την προηγούμενή μας ανάλυση είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι προστατεύουμε τις θέσεις μας γιατί περιμέναμε πτώση και άμεση διόρθωση. Στην φάση που βρισκόμαστε η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και μικρού τζίρου δεν βοηθά την αγορά να κάνει ανοδική διάσπαση της πολύ σημαντικής αντίστασης στο 1300. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ανοδική διάσπαση του 1250 μπορεί να μας ξαναφέρει στις 1280 μονάδες. Απόρριψη στις 1250 μονάδες θα φέρει περισσότερους πωλητές και θα ωθήσει τον ΓΔ προς το 1200 και ίσως χαμηλότερα. Και επειδή άνοδος χωρίς τις τράπεζες δεν γίνεται, παρακάτω παρουσιάζουμε το διάγραμμα του ΔΤΡ.

asedtr

Ο τραπεζικό δείκτης συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική κίνηση. Με μείωση του τζίρου  σε όλη αυτή την πλάγια κίνηση, σε αντίθεση με την περίοδο της ανόδου που ο τζίρος αυξανόταν καθημερινά, η στάση αναμονής είναι εμφανής. Γι’ αυτό πολλές φορές το σωστό είναι ούτε να ανοίγεις νέες θέσεις αλλά και ούτε να ποντάρεις στην πτώση, απλά να έχεις υπομονή και να περιμένεις να δώσει η αγορά ένα σήμα. Το σήμα που περιμένουμε από τον τραπεζικό δείκτη θα έρθει με την διάσπαση του 205 ή του 160. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μία απόρριψη κοντά στα άνω επίπεδα της συσσώρευσης και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να τον δούμε να διορθώνει και αυτός όπως η υπόλοιπη αγορά προς τα κάτω όρια της συσσώρευσης. Με λίγα λόγια δεν επιθυμούμε σε αυτά τα επίπεδα να έχουμε τράπεζες. Όπως και στον ΓΔ, έτσι και στις τράπεζες επιλέξαμε να βγούμε από τις θέσεις μας κοντά στα υψηλά των δεικτών, περιμένοντας φθηνότερες τιμές. Αν διαψευστούμε και τόσο ο ΓΔ και ο ΔΤΡ αλλάξουν τάση και σπάσουν τις αντιστάσεις τους στις 1300 και 205 μονάδες αντίστοιχα, θα αναθεωρήσουμε και θα προσαρμόσουμε την στρατηγική μας στα νέα δεδομένα. Μέχρι τότε, παραμένουμε εκτός αγοράς.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.