Συνταγή για επιτυχημένο trading

Daily analysis on Gold and the Dollar index
April 9, 2015
Gold Daily Analysis for April 14th
April 14, 2015

Τα προαπαιτούμενα για μια απαιτητική δουλειά

 

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τέσσερα βασικά ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε πριν ξεκινήσουμε είτε για ένα trade διάρκειας κάποιων πεντάλεπτων είτε μια επένδυση σε βάθος χρόνου. Αν δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε και προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε κίνηση, τότε έχουμε πρόβλημα.

 

» Το πρόβλημα

Κατά καιρούς δέχομαι ερωτήματα από φίλους ή γνωστούς σχετικά με την επιλογή τους για κάποιο trade στο οποίο έχουν εμπλακεί ή πρόκειται να εμπλακούν. Στην πλειοψηφία τους έχουν μια μετοχή υπόψη τους για την οποία έχουν διαβάσει κάποια άρθρα, μελέτη ή εκτίμηση αναλυτών. Οι ερωτήσεις τους είναι σχετικά με την εικόνα της μετοχής από την σκοπιά της Τεχνική Ανάλυσης. Δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο είναι εκ μέρους των ανθρώπων που ζητούν την γνώμη μου είναι η «Πολιτική των τετελεσμένων γεγονότων». Τι εννοώ : Είναι η κατάσταση κατά την οποία ενώ έχεις καταλήξει να τοποθετηθείς σε μια μετοχή είτε long είτε short ή όταν έχεις ήδη ανοίξει μια θέση και ζητάς την γνώμη κάποιου επαγγελματία trader. Αυτό συνήθως γίνεται από εκείνους που ουσιαστικά το μόνο που ζητάνε, είναι η επιβεβαίωση για την επιλογή που κάνανε ή που πρόκειται να κάνουν.

Αναφέρονται στα πολύ καλά θεμελιώδη της μετοχής, στις πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, στην εκτίμηση αναλυτών για την τιμή στόχο της μετοχής και πληροφορίες που έχουν συλλέξει από διάφορα sites. Πολλές φορές μου αναλύουν και σκέψεις δικές τους, οικονομικού περιεχομένου ή κάποιες γνώμες οικονομολόγων πάνω σε μακροοικονομικά θέματα, προκειμένου να υποστηρίξουν την υπάρχουσα τοποθέτηση στην μετοχή ή την επικείμενη τοποθέτηση τους.

Δεν μου αρέσει γενικά η γνώμη μου να «ξιφομαχεί» με την γνώμη των άλλων -δεν είναι αυτή η δουλεία μου- αλλά δεν μου αρέσει να συμφωνώ απλά για να μην κακοκαρδίσω τον συνομιλητή μου.  Τα κριτήρια μου για την εικόνα μιας μετοχής, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, είναι με βάση την τεχνική ανάλυση  και όχι με όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα πιο πάνω. Στο διάγραμμα της μετοχής(ημερήσιο, εβδομαδιαίο, μηνιαίο) φαίνονται τα πάντα ακόμα και για μεσοπρόθεσμες ή και μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις ανάλογα το είδος του επενδυτή. Από την άλλη πλευρά αν η τεχνική εικόνα ενισχύεται από τα θεμελιώδη κλπ, ενισχύει την επιλογή μιας τοποθέτησης. Αν όμως όχι, τότε αποφεύγω το άνοιγμα θέσης. Όπως καταλαβαίνετε οι συνομιλητές που σας περιέγραψα, από την κουβέντα μας δεν μένουν ευχαριστημένοι. Εκείνοι που πρόκειται να ανοίξουν θέση έχουν πείσει τον εαυτό τους και η γνώμη μου -αν είναι αντίθετη- τους χαλάει την «θεωρία» τους. Εκείνοι που έχουν ήδη θέση, εάν είναι στα πρώτα στάδια όπου καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την τοποθέτηση τους, ανυπομονούν να ακούσουν θετική «γνωμάτευση» εκ μέρους μου, αν όμως η κατάσταση είναι εντελώς εκτός ελέγχου τότε καλούμαι να απαντήσω στην εκ μέρους τους ερώτηση «τι μπορώ να κάνω τώρα?».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:  

 http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

 

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.