Τεχνική και κυματική ανάλυση για το Χρηματιστήριο Αθηνών

S&P elliott wave update
June 17, 2013
S&P preparing for the break out
June 18, 2013

Η διορθωτική πορεία τόσο του ΓΔ όσο και του FTASE 25 αποδυνάμωσε αρκετά το ανοδικό μας σενάριο, καθώς οι πτωτικές τάσεις που επικρατούν ώθησαν τους δείκτες χαμηλότερα  από τη στήριξη στο 76.4% Fibonacci retracement. Παραμένουμε μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι για την πορεία του ΧΑ, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι πολύ πιθανό να έχουμε έντονη συνέχιση της πτωτικής κίνησης που ξεκίνησε από το 1159 του ΓΔ και το 410 του FTASE 25. Κύριο χαρακτηριστικό των ανόδων μέχρι στιγμής είναι η κινητήρια μορφή που έχουν και για αυτό το λόγο συνεχίζουμε και επιμένουμε μακροπρόθεσμα ανοδικά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την ανάλυσή μας με τον ΓΔ. Τα ανοδικά  σενάρια είναι δύο. Το πρώτο και πιο πιθανό μέχρι στιγμής είναι το σενάριο με τις μπλε ενδείξεις στο παρακάτω διάγραμμα. Βρισκόμαστε στο (ΙΙ) του ΙΙΙ και δεν πρέπει να πέσουμε κάτω από τις 800 μονάδες. Πολύ πιθανό στις 844 μονάδες να είδαμε το τέλος του κύματος (ΙΙ) και να έχουμε ξεκινήσει το ΙΙΙ. Επιβεβαίωση θα μας δοθεί αν διασπαστεί ανοδικά το 1023. Η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να έχει αλλάξει για πάνω, αλλά πρέπει και το πτωτικό κανάλι να διασπαστεί ανοδικά (>950 μονάδες). Το εναλλακτικό σενάριο για τον ΓΔ είναι σημειωμένο με κίτρινα. Βασική λεπτομέρεια σε αυτό το σενάριο είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο κύμα ΙΙ μεγαλύτερου βαθμού, το οποίο περιμένουμε να τελειώσει κάτω ή κοντά στο χαμηλό του κύματος Α (799 μονάδες).

GD

Ο FTASE 25 έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τον ΓΔ και τα πιθανά σενάρια είναι ακριβώς ίδια. Βραχυπρόθεσμα η τάση είναι ανοδική και πολύ πιθανό να έχουμε δει το τέλος του κύματος (ΙΙ) του ΙΙΙ. Επιβεβαίωση της μπλε κυματικής μέτρησης θα έχουμε αν διασπαστεί ανοδικά το 350.  Επίσης ανοδική διάσπαση του 325 θα δώσει ώθηση στην αγορά αφού εκεί διασπάται το καθοδικό κανάλι από το 410.

FTASE

Βάση των σημερινών δεδομένων, μπορούμε να πούμε ότι όσο η αγορά βρίσκεται πάνω από τα χαμηλά της 13ης Ιουνίου, το κύμα (ΙΙ) του ΙΙΙ έχει ολοκληρωθεί και ξεκινάμε νέο ανοδικό κύμα. Επιβεβαίωση θα έρθει με ανοδική διάσπαση των αντιστάσεων 1023 (ΓΔ) και 350 (FTASE 25). Το αυτοματοποιημένο μας σύστημα έχει δώσει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης για πάνω αλλά θέλουμε και επιπλέον σήματα από τους υπόλοιπους δείκτες ώστε να αυξήσουμε την συμμετοχή μας. Δεν είμαστε ακόμη 100% αγοραστές, μέχρι να επιβεβαιωθεί πλήρως σε ποιο κύμα βρισκόμαστε. Μέχρι τότε η συμμετοχή μας θα κυμαίνεται μεταξύ 20-40% του χαρτοφυλακίου με τάσεις για αύξηση όταν γίνονται ανοδικές διασπάσεις. Φυσικά, καλό θα ήταν να ανεβάζουμε και τα στόπ καθώς ανεβαίνει η αγορά για να διαφυλάξουμε τα κέρδη.

Αν ενδιαφέρεστε για συνεργασία σε επίπεδο ελληνικής αγοράς, επικοινωνήστε μαζί μας στο admin@trading2day.com

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.