Τεχνική και κυματική ανάλυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Another gap down in S&P, another bounce on the way?
October 7, 2013
APPLE in trendless trading range
October 8, 2013

Η ανοδική διάσπαση των 1020 μονάδων του ΓΔ  έδωσε πάτημα στην αγορά να συνεχίσει ανοδικά προς το 1072 που ήταν ο επόμενος στόχος μας και το 76,4% Fibonacci retracement της κίνησης από το 1159 στο 788. Ο ενθουσιασμός έχει επανέλθει στην αγορά και ο τζίρος σημειώνει μεγάλη αύξηση στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το ανοδικό κυματικό σενάριο κερδίζει όλο και περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης καθώς η τάση παραμένει ανοδική σε μακροπρόθεσμο  ορίζοντα και καμία σημαντική στήριξη δεν έχει διασπαστεί.

ASE2

Το πτωτικό σενάριο αν και δεν έχει ακόμα ακυρωθεί, γίνεται όλο και πιο αδύνατο όσο η αγορά συνεχίζει να γράφει νέα υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά. Η τάση και σε βραχυχρόνιο επίπεδο είναι πλέον ανοδική με την διάσπαση του 1050 στον ΓΔ και την διατήρηση της αγοράς πάνω από το 337 στον FTASE. Σημαντικές αντιστάσεις βρίσκουμε στην ζώνη των 1070-1090 μονάδων για τον ΓΔ και 356-365 στον FTASE.

ase

Ο ΓΔ βρίσκεται σε ανοδική πορεία με στόχο το 1080-90 και με στήριξη τις 1030 μονάδες. Οι ταύροι δεν θα πρέπει να ανησυχούν όσο η αγορά δεν πέφτει κάτω από το 1030 και 1009 του ΓΔ, ενώ αντίστοιχα στον FTASE δεν πρέπει να διασπαστεί πτωτικά το 347 και 339. Η άνοδος έχει κινητήρια μορφή και αυτό ενισχύει το ανοδικό σενάριο που μας θέλει να βρισκόμαστε σε 3ο ανοδικό κύμα που έχει ξεκινήσει από το 788 με στόχο τις 1700-2000 μονάδες για τον ΓΔ. Το πτωτικό σενάριο όσο η αγορά δεν διασπά πτωτικά τις στηρίξεις της, αποδυναμώνεται. Βραχυχρόνια μπορεί να είναι σοφό κοντά σε αυτές τις αντιστάσεις να πάρει κανείς κέρδη και να περιμένει διόρθωση προς το 350 FTASE και 1050 ΓΔ ώστε να ξαναμπεί στην αγορά. Προς το παρόν πάντως η άνοδος δείχνει δυνατή και ο συνδυασμός με αύξηση του τζίρου ενισχύει την ανοδική συνέχεια σε βάθος χρόνου. Το αν θα προβεί κάποιος σε ρευστοποιήσεις και αποκόμιση κερδών είναι καθαρά προσωπική επιλογή βασισμένη στο risk profile του κάθε επενδυτή και φυσικά δεν μπορούν όλοι οι επενδυτές να έχουν την ίδια στρατηγική.

FTASE

Σε γενικές γραμμές οποιοδήποτε γύρισμα κάνει η αγορά από αυτά τα επίπεδα θέλει πολύ προσοχή γιατί από την μία θα δείχνει σαν αγοραστική ευκαιρία και από την άλλη με το πτωτικό σενάριο σε ισχύ, αν και αποδυναμωμένο, μπορεί να σηματοδοτήσει την κορύφωση του κύματος ΙΙ αν υποθέσουμε ότι η πτωτική κίνηση 1159-788 ήταν το κύμα Ι και η άνοδος 788-1078 το κύμα ΙΙ. Γι αυτό τον λόγο οι ταύροι θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοπ τους όσο ανεβαίνει η αγορά και να αποφύγουν αγορές αν σπάσει το χαμηλό των 1009 μονάδων στον ΓΔ και των 339 μονάδων στον FTASE.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.