Τι μας δείχνει η κυματική ανάλυση για την Ελληνική αγορά.

S&P short term Elliott wave count
April 2, 2013
SPY is it near its top?
April 3, 2013

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες αναλύσεις μας, η γνώμη μας είναι ότι διανύουμε μία περίοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου η αγορά κινείται διορθωτικά πτωτικά. Αυτό γίνεται αφού τελείωσε το πρώτο ανοδικό κύμα από τις  471 στις 1052 μονάδες. Το δεύτερο αυτό πτωτικό-διορθωτικό κύμα περιμένουμε να κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα. Όσον αφορά τον Γενικό δείκτη, το πρώτο κομμάτι (κύμα Α) μπορεί να έχει τελειώσει στις 820 μονάδες και να είμαστε στο ανοδικό Β. Το ανοδικό κύμα Β μπορεί να μας φτάσει και στις 950 μονάδες. Με το πέρας το κύματος Β, θα αναμένουμε το τελικό κύμα C. Επιβεβαίωση ότι έχουμε ξεκινήσει το ανοδικό διορθωτικό κύμα Β θα μας δοθεί με διάσπαση των 910 μονάδων.

GD

Υπάρχει βέβαια μια πιθανότητα το κύμα Α να μην έχει τελειώσει. Αυτό σίγουρα θα επιτευχθεί με ένα νέο χαμηλό. Όπως και να έχει πάντως αναμένουμε ανοδική αντίδραση κύμα Β. Όλα αυτά πάντα βάση του σεναρίου ότι είμαστε σε διορθωτικό κύμα ΙΙ όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα  στο κίτρινο σενάριο. Το κόκκινο σενάριο είναι αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε και έχει λιγότερες πιθανότητες επαλήθευσης.

GDLONGTERM

Σταθερή μας άποψη από τις 1020 μονάδες του ΓΔ που πήραμε σήμα πώλησης είναι να περιμένουμε να τελειώσει όλη η διόρθωση και μετά να ξαναμπούμε αγοραστές στην Ελληνική αγορά. Έτσι θα έχουμε αποτρέψει τις απώλειες σε περίπτωση που το μακροπρόθεσμο μας  σχέδιο για νέο ανοδικό κύμα ΙΙΙ (Κίτρινο σενάριο) είναι λάθος.

Επιπλέον δεν πιστεύουμε σε νέα ανοδική κίνηση χωρίς την παρουσία κάποιων τραπεζών. Όπως θα δείτε στα παρακάτω διαγράμματα, η τάση παραμένει  πτωτική και είμαστε ακόμα πωλητές στα συμβόλαια των τραπεζικών τίτλων. Μόνο στην ΑΛΦΑ είχαμε κάποια ένδειξη ότι μπορεί βραχυπρόθεσμα να αλλάξει η τάση, αλλά η πλειοψηφία των δεικτών μας  δείχνει ακόμα ότι η τάση παραμένει πτωτική.

ALPHA BANK:

alpha

ETE:ete

EUROB:

eurob

PIRAEUS BANK:

peir

Σε κάθε τραπεζικό τίτλο τουλάχιστον οι 3 από τους 4 δείκτες μας δείχνουν ότι η τάση είναι πτωτική. Ακόμη και στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ η οποία έκανε μία μέρα μεγάλο ανοδικό άλμα, το μακροπρόθεσμο στοπ/δείκτης μας δεν παραβιάστηκε και έτσι δεν άλλαξε το σήμα.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που μπορεί να κουράζουν, απέχουμε από το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 1020 μονάδες του ΓΔ. Στον τραπεζικό κλάδο παραμένουμε πωλητές από πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών. Σε προηγούμενα άρθρα μας μπορείτε να επιβεβαιώσετε τις θέσεις μας και για περισσότερες πληροφορίες  να μας επισκεφθείτε και να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη για αλλαγή τάσης στις τράπεζες αλλά μόνο για τον ΓΔ και τις μετοχές που τον επηρεάζουν. Περιμένουμε να τελειώσει η διόρθωση μέχρι το καλοκαίρι και αφού δούμε σημάδια αλλαγής τάσης θα ξανασκεφτούμε την είσοδό μας στον τραπεζικό κλάδο.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.