Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αλλαγή τάσης

Bulls regain control of the market
April 10, 2013
S&P: a super bullish elliott wave count
April 11, 2013

Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανάλυσή μας, το ανοδικό κύμα Β είτε είχε αρχίσει(820) είτε θα είχαμε άλλο ένα νέο χαμηλό(799). Τελικά επικράτησε το δεύτερο σενάριο με το νέο χαμηλό και με δυναμική επιστροφή των αγοραστών, οι τράπεζες ξαναβγήκαν στο προσκήνιο. Την Δευτέρα 8 Απριλίου, το γύρισμα των τραπεζών από -30% σε θετικό έδαφος σηματοδότησε το τέλος του κύματος Α και την αρχή του ανοδικού κύματος Β με στόχο τις 900 με 950 μονάδες, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλιότερη ανάλυσή μας αλλά και στο  λογαριασμό μας στο twitter @alexanderyf.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα, θεωρούμε ότι στις 800 μονάδες τελείωσε το κύμα Α του μεγαλύτερου διορθωτικού κύματος ΙΙ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμα σε διορθωτικό κύμα και οι τοποθετήσεις σε αγορές θέλουν πολύ προσοχή.

GD

Σίγουρα η άνοδος στις τράπεζες είναι εντυπωσιακή και ο πιεσμένος αυτός κλάδος είχε πολύ καιρό να δώσει ένα θετικό σήμα και σήμα αλλαγής της τάσης. Μπορεί στο επίπεδο του ΓΔ να έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας όσον αφορά το τέλος του διορθωτικού κύματος ΙΙ, αλλά παρόλα αυτά η εικόνα στις τράπεζες μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί όπως έκανε τόσον καιρό.

DTR

Ο τραπεζικός κλάδος με άνοδο του όγκου και ανοδική διάσπαση του πτωτικού καναλιού μας προετοιμάζει για μία δυνατή ανοδική αντίδραση. Ο τραπεζικός κλάδος επειδή είχε και τις περισσότερες απώλειες, αναμένεται να έχει και την καλύτερη απόδοση σε αυτό το ανοδικό ξέσπασμα.

Σε επίπεδο του ΓΔ μπορεί η άνοδος να συνεχιστεί αφού οι τράπεζες έχουν δυναμική. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε το γεγονός ότι πιθανότατα είμαστε ακόμα σε διορθωτικό κύμα. Η αγορά θα είναι πάντα εδώ και ευκαιρίες θα δώσει πολλές αρκεί να είμαστε υπομονετικοί. Το να εισέλθει κάποιος στην αγορά  σε πιο υψηλό επίπεδο δεν είναι απαραίτητα κάτι το κακό, αφού τα στοπ αναπροσαρμόζονται αναλόγως. Το κυνήγι της αγοράς είναι επικίνδυνο και ο ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει σε τοποθετήσεις σε λάθος χρόνο.  Είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναλύσεις μας ότι στο επερχόμενο κύμα ΙΙΙ θα συμμετέχουν και οι τράπεζες. Ακόμα αυτή είναι η κεντρική μας πεποίθηση και στόχος μας είναι πρώτα να περιμένουμε να τελειώσει όλη η διόρθωση και μετά να μπούμε 100% στην ελληνική αγορά. Πρακτικά η αγορά μπορεί να μην έχει τελειώσει το κύμα ΙΙ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να δούμε νέα χαμηλά στο ΓΔ όπως ορίζει η κυματική θεωρία για τα πιο συχνά εμφανιζόμενα κύματα C. Προς το παρόν θέλουμε να αφήσουμε το κύμα Β να αναπτυχθεί και στην πορεία θα δούμε τι μορφή μπορεί να πάρει το κύμα C  και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Μπορεί το τελευταίο κύμα της διόρθωσης να δώσει νέο χαμηλό στον ΓΔ, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι τράπεζες θα δώσουν νέα χαμηλά. Κοιτάμε τον ΓΔ για μια πιο σφαιρική εικόνα της αγοράς, αλλά η συμμετοχή μας στις τράπεζες επηρεάζεται και από τα σήματα που λαμβάνουμε από τους αυτοματοποιημένους μας δείκτες.

Ακολουθώντας μας στο twitter μπορείτε να βλέπετε καθημερινά τους δείκτες αυτούς και πως αλλάζει η τάση σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.