Χρηματιστήριο Αθηνών : Ανοδική κίνηση προ των πυλών

S&P Elliott wave analysis
May 24, 2013
S&P Elliott wave count
May 27, 2013

  Μετά από έναν έντονο ανοδικό μήνα, η απότομη διόρθωση ήρθε να προσγειώσει ανώμαλα όσους περίμεναν τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίσει την υπερβολή. Σε παλαιότερα μας άρθρα, είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι το μακροχρόνιο ανοδικό τρίτο κύμα στον ΓΔ θα είχε αναγκαστικά συμμετοχή  των τραπεζών και είχαμε τοποθετήσει την άνοδο αυτή τρείς με πέντε μήνες μετά την κορύφωση του ΓΔ στις 1052 μονάδες. Μπορεί να ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο η εκρηκτική άνοδος των τραπεζών, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία για την μακροπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

GDb

Η άποψή μας για την κυματική μέτρηση στον ΓΔ (αντίστοιχα και στον FTASE 25) παραμένει bullish. Πιστεύουμε πλέον ότι το τρίτο ανοδικό κύμα έχει ξεκινήσει και πολύ πιθανόν να έχει τελειώσει και το πρώτο κύμα του τρίτου κύματος. Αυτή την αλλαγή στην μέτρηση την κάνουμε κυρίως για δύο λόγους που φαίνονται πιο καθαρά στα επόμενα διαγράμματα.

GD

 

Η άνοδος από το 799 έχει πιθανότατα ολοκληρώσει το κύμα (Ι) του ΙΙΙ σύμφωνα με την παραπάνω μέτρηση. Το σενάριο ότι η πτώση είναι τέταρτο κύμα του (Ι) έχει πολύ λιγότερες πλέον ελπίδες γιατί πρώτον η πτώση από το 1159 έχει βγει από το ανοδικό κανάλι και δεύτερον γιατί αναλογικά το κύμα ((ΙΙ)) είναι πολύ μικρότερο σε χρόνο και τιμή σε σχέση με την πτώση, ώστε να την ονομάσουμε (την πτώση από το 1159) κύμα ((IV)). Το βασικό μας πλέον σενάριο και κυματική μέτρηση είναι αυτό που φαίνεται στο διάγραμμα παραπάνω. Στο 25αρη η μέτρηση προσαρμόζεται και όπως βλέπετε παρακάτω είμαστε και σε αυτόν τον δείκτη πλέον στο κύμα (ΙΙ) του ΙΙΙ.

FTASE

Και εδώ η πτώση δεν μπορεί να είναι κύμα τέσσερα γιατί είναι ασύμμετρη με του ιδίου βαθμού κύμα (2). Προς το παρών όλοι οι δείκτες δείχνουν να βρίσκουν στήριξη στο 38% διόρθωση από τα υψηλά τους και στην ίδια περιοχή με τα προηγούμενα κύματα 4. Σε γενικές γραμμές είμαστε αισιόδοξοι για την ανοδική πορεία  της αγοράς όσο οι δείκτες είναι πάνω από τα χαμηλά του Απριλίου. Αναμένουμε νέα ανοδική κίνηση να ξεκινήσει σύντομα και να δοκιμάσει τα υψηλά του Μαΐου. Πολύ πιθανό να έχουμε δει μόνο το κύμα α του κύματος (ΙΙ). Αυτό το σενάριο θα καθυστερήσει τα νέα υψηλά αφού θα πρέπει η αγορά να κάνει ένα ανοδικό κύμα b και ένα πτωτικό c προς το 310-330 (FTASE 25) ή το 930-980 (ΓΔ).

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, παραμένουμε θετικοί για την μακροχρόνια εικόνα του ΧΑ αρκεί να μην διασπαστούν τα σημεία κλειδιά στις κυματικές μας μετρήσεις. Βραχυχρόνια πως μπορεί όμως κάποιος να εκμεταλλευτεί την μεταβλητότητα των αγορών; Αυτό είναι και το πιο δύσκολο ερώτημα γιατί πολλοί παράγοντες και μεταβλητές το επηρεάζουν. Το επενδυτικό προφίλ και οι διαφορές στο μέγεθος του ρίσκου που είναι  διατεθειμένος ο κάθε επενδυτής να αναλάβει, η διαχείριση των χρημάτων και της θέσης που ήδη έχει ο επενδυτής και ο χρονικός ορίζοντας απόδοσης των επενδύσεων  που ζητάει ο καθένας, είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’όψιν  ώστε η ανάλυσή μας να προσφέρει βοήθεια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και όποιες απορίες μπορεί να έχετε.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.