Χρηματιστήριο Αθηνών: Ευκαιρία για αγορά ή τέλος το διάλλειμα;

S&P : Fear feeds bullish trend
May 19, 2013
EURUSD in upward correction
May 21, 2013

Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά για του ταύρους στο ΧΑ. Την απότομη άνοδο του τελευταίου μήνα ακολούθησε βίαιη πτώση με τις τράπεζες στο επίκεντρο. Ήταν αναμενόμενο ότι η υπερβολική ανοδική κλίση που είχαν πάρει  οι τιμές των μετοχών θα είχε επιστροφή απότομη. Κυματικά αυτή η πτώση μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύμα τέσσερα της ανόδου που ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου.

Όπως βλέπετε και στα παρακάτω διαγράμματα του Γενικού Δείκτη αλλά και του 25άρη, η διόρθωση ακόμη βρίσκεται μέσα στο ανοδικό κανάλι. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά την αξιοπιστία της μέτρησής μας. Δηλαδή η μέτρηση αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι σωστή όσο το κύμα τέσσερα δεν βγαίνει εκτός καναλιού.

ase

Η απότομη πτώση στο κύμα τέσσερα ήταν κάτι το αναμενόμενο βάση του νόμου της εναλλαγής των διορθωτικών κυμάτων. Συνήθως τα δεύτερα κύματα είναι απότομα και τα τέταρτα κύματα πλάγια, σε αυτή την περίπτωση έγινε το αντίθετο.

FTASE

Όπως βλέπετε και παραπάνω, το δεύτερο κύμα ήταν ρηχό ενώ το τέταρτο  πιο βίαιο και απότομο. Γι’αυτό  δεν θα μας κάνει εντύπωση μία διόρθωση μέχρι και το 61.8% Fibonacci retracement  της κίνησης από το χαμηλό του κύματος 2 έως το υψηλό του κύματος 3. Βάση κυματικής θεωρίας θα πρέπει να αναμένουμε η αγορά να γράψει νέα υψηλά ολοκληρώνοντας 5 κύματα από τις αρχές Απριλίου. Αν αυτό δεν γίνει τότε ο κατήφορος θα είναι μακρύς. Αυτό διότι μία άνοδος σε 3 κύματα είναι διορθωτική, με αποτέλεσμα να περιμένουμε συνέχιση της προηγούμενης τάσης…δηλαδή καθοδική κίνηση.

Συνοψίζοντας, το βασικό μας σενάριο είναι η συνέχιση της ανόδου για ολοκλήρωση των 5 κυμάτων. Αν οι κινήσεις που θεωρούμε κύματα 4 διορθώσουν περισσότερο από 76.4% του κύματος 3, τότε θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί με τις long θέσεις. Αν οι τιμές καλύψουν το υψηλό του κύματος 1, τότε η μέτρηση αυτή παύει να ισχύει και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πιο μακροχρόνια εικόνα που έχουμε για την αγορά.

Τα αυτόματα συστήματά μας έχουν δώσει μόνο βραχυχρόνια αλλαγή τάσης. Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης θα έχουμε αν οι δείκτες διασπάσουν καθοδικά και κλείσουν κάτω από το  359 ο 25αρης και το 1042 ο ΓΔ.

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.