Χρηματιστήριο Αθηνών : Υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης;

Trading2day trades for the first week of June
June 7, 2013
Has Gold any upward potential?
June 10, 2013

Το ΧΑ από την ευφορία των 1150 μονάδων, δέχεται πλέον πιέσεις λόγω ΑΜΚ και το αρνητικό κλίμα είναι πάλι το κύριο χαρακτηριστικό καθώς η αγορά έχει επανέλθει στα επίπεδα των 970 μονάδων. Η βραχυχρόνια τάση παραμένει καθοδική και δεν έχουμε κανένα θετικό δείγμα από τα αυτοματοποιημένα σήματα μας για πιθανή αλλαγή τάσης. Παρόλα αυτά, βάση της κυματικής θεωρίας θεωρούμε πολύ πιθανό να είμαστε κοντά στο τέλος της κίνησης που ξεκίνησε από το 1150 και μας έχει φέρει στο 970. Όπως και σε προηγούμενα άρθρα μας, θεωρούμε ότι η μακροχρόνια τάση στο ΧΑ έχει αλλάξει προς τα πάνω. Θεωρούμε ότι η πτώση από το 1150 διορθώνει την άνοδο από το 800 . Θεωρούμε δηλαδή ότι η αγορά κάνει τώρα το κύμα (ΙΙ) του ανοδικού ΙΙΙ.

GD

Όπως βλέπετε και στο παραπάνω διάγραμμα, η κύρια μέτρησή μας θεωρεί ότι  έχουμε ξεκινήσει το ΙΙΙ ανοδικό κύμα και τώρα βρισκόμαστε στο κύμα (ΙΙ) του ΙΙΙ. Πρακτικά τι σημαίνουν όμως αυτά; Βάση του κύριου σεναρίου μας, περιμένουμε μόλις τελειώσει το διορθωτικό κύμα (ΙΙ)  να δούμε έντονη ανοδική κίνηση που θα διασπάσει το 1150. Που μπορεί όμως να τελειώσει αυτό το διορθωτικό κύμα; Πιθανότερα σημεία τερματισμού της πτώσης στην δική μας περίπτωση είναι τα επίπεδα 50% και 61,8% Fibonacci όπως φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα.

gdNEW

Η κύρια μέτρηση αυτή έχει όμως και κάποιες παραμέτρους, και οποιοσδήποτε θέλει να αγοράσει βάση αυτής, πρέπει να τις λάβει σοβαρά υπ’όψιν. Δεν πρέπει να διασπαστεί η αρχή του κύματος (Ι) του ΙΙΙ στις 799 μονάδες. Αυτή είναι και η πιο σημαντική παράμετρος. Επιπλέον αν δούμε τον δείκτη να πέφτει χαμηλότερα από το 61.8% της διόρθωσης δεν σημαίνει ότι ακυρώνεται η μέτρησή μας. Δεν θα είναι καλό σημάδι αν ο δείκτης πέσει πολύ χαμηλότερα από το 937 αλλά η μέτρησή μας δεν θα ακυρωθεί. Από δω και πέρα βέβαια υπάρχουν πολύ τρόποι να εκμεταλλευτεί κανείς αυτή την ανάλυση και το αν πιστεύει στην άνοδο της αγοράς. Εξαρτάται από το επενδυτικό προφίλ του καθενός και το πόσο ρίσκο είναι διατιθέμενος ο κάθε επενδυτής να αναλάβει. Προσωπική μας στρατηγική είναι η τοποθέτηση σε επίπεδα και με ανοδικές διασπάσεις. Με άλλα λόγια δεν μπαίνουμε 100% αγοραστές ακόμα. Στρατηγική μας είναι να δούμε αν θα φτάσει πρώτα το δείκτης στο 937. Εκείνο είναι ένα σημείο στο οποίο αν μπούμε αγοραστές, θα είναι κατά 10% γιατί το στοπ μας ουσιαστικά θα είναι το 799. Οπότε δεν συμφέρει να μπούμε 100% αγοραστές με τόσο μεγάλο στοπ. Για να ανεβάσουμε το ποσοστό συμμετοχή μας στην αγορά από 10% σε 30% θα περιμένουμε διάσπαση του καθοδικού καναλιού στο οποίο βρίσκεται ο ΓΔ. Επιπλέον 20% αύξηση της συμμετοχής του χαρτοφυλακίου μας θα έχουμε όταν τα αυτοματοποιημένα μας συστήματα μας δώσουν 3 από τα  4 σήματα για πάνω. Το επιπλέον ποσοστό θα ενεργοποιηθεί όταν διασπαστεί ανοδικά το 1150 και αφού έχουμε ανεβάσει τα trailing stops σε ασφαλή επίπεδα για την θέση μέχρι εκείνο το σημείο. Προτιμούμε να μπούμε στην αγορά συντηρητικά και να μεγαλώνουμε την θέση μας όσο ανεβαίνει η αγορά. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση που κάνουμε λάθος στην μέτρηση ή στην γενική εικόνα για την μακροχρόνια πορεία της αγοράς, το κόστος μας θα είναι πολύ μικρότερο από το αν είχαμε τοποθετηθεί 100% στην αγορά.

Αν σας ενδιαφέρει μία συνεργασία μαζί μας, στείλτε μας ένα e-mail  στο admin@trading2day.com

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.