Χ.Α.A.: Politics και volatility

Gold at important junction
December 12, 2014
Greek Market analysis review
December 15, 2014

Χ.Α.A.: Politics και volatility

εναντίον ανάπτυξης και αποτιμήσεων

 

Σύμμαχοι οι αποτιμήσεις και η ανάπτυξη, «μειονέκτημα»

της αγοράς η συγκέντρωση των hedge funds

Το 2014 ξεκίνησε δυναμικά με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει κέρδη έως και 19% και τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να ξεπερνούν σε αποδόσεις το 25% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συνέχεια ωστόσο ήταν διαφορετική, με το πτωτικό της σκέλος να φοβίζει τους συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας τους όρους με τους οποίους θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται το ελληνικό χρηματιστήριο.

 

» Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Στις αρχές του 2014, απόδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στο 9% σχεδόν, προτού διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, λίγο κάτω από το 6% τον Ιούνιο, για να επιστρέψει και πάλι στα επίπεδα από όπου ξεκίνησε.

Αν και υπό προϋποθέσεις τα περιθώρια ανόδου για επιμέρους μετοχικούς τίτλους και τα ομόλογα είναι υψηλά, εντούτοις οι αποδόσεις θα είναι συνδυασμένες με μεγάλες αναταράξεις, υψηλή μεταβλητότητα και πολιτικό ρίσκο.

 

Τα δύο μέτωπα

Tο πρώτο στοίχημα για την ελληνική αγορά μετοχών είναι η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην κλονισμένη πολιτική κατάσταση και την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών και την αποστροφή των long-only θεσμικών επενδυτών για τα εγχώρια assets. Η πολιτική εικόνα και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί δεν σχετίζεται μόνο με την πορεία και τις πράξεις της παρούσας κυβέρνησης, αλλά επεκτείνεται και στο σενάριο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση επιτείνεται από την αποχή της τρόικας από τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας κύκλος στην οικονομία σε συνδυασμό με την έλλειψη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τη γραμμή της χρηματοδότησης της οικονομίας, προληπτική ή μη, αλλά και τη διαχειρισιμότητα του χρέους.

Η μεταβλητότητα στην αγορά αποτελεί ένα ακόμα βασικό εμπόδιο στους επενδυτές που «βλέπουν» τις αποτιμήσεις και είναι σε θέση να προσπεράσουν τον πολιτικό κίνδυνο και τη θολή εικόνα που επικρατεί μέχρι την επιστροφή της τρόικας και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ελληνική αγορά εμφανίζει την υψηλότερη μεταβλητότητα από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, αναδυόμενες και ανεπτυγμένες. O δείκτης των ελληνικών τραπεζών εμφανίζει δείκτες μεταβλητότητας της τάξεως του 50%, όταν ο μέσος όρος των τραπεζών στην Ευρώπη προσεγγίζει το 27%, ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η περίοδος του AQR και των stress tests.

 

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://traders-mag.gr/ebook/2014/12/index.html#20

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ:

http://www.traders-mag.gr/index.php/component/comprofiler/registers

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.