Όποιος δεν προσαρμόζεται…μηδενίζει….Τράπεζες.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα….τα στοπ τα τηρήσατε όσοι προσπαθήσατε να πιάσετε το μαχαίρι που πέφτει; Όσοι πιστεύετε στην άνοδο και κρατάτε ακόμη θέσεις καλό είναι να έχετε και ένα plan B….Πάντα καλό είναι να υπάρχει ένα εναλλακτικό πλάνο σχέδιο γιατί δεν πάνε όλα όπως επιθυμούμε. Προσωπικά την Παρασκευή έκλεισα όλες τις σορτ θέσεις. Το χω ξαναπει οτι όσα γράφω δεν μένουν στα κείμενα….ότι γράφω το κάνω πράξη με αληθινά χρήματα και κάτω από πραγματικές συνθήκες….Η ανάλυση δεν είναι λοιπόν ήξεις αφήξεις….πάμε τώρα στο ψητό…μετά το BREXIT οι τράπεζες σε όλη την ευρώπη τρώνε μεγάλη σφαλιάρα και δεν θα μπορούσαν και οι ελληνικές να μην υποστούν και αυτές τις επιπτώσεις του άσχημου κλίματος που υπάρχει. Διαγραμματικά οι περισσότερες σπάνε τις σημαντικές τους στηρίξεις (61,8% Fibonacci retracement) και οι ελπίδες για ανοδικό γύρισμα το οποίο θα πυροδοτήσει νέα ανοδική κίνηση με στόχο πάνω από το 660 του ΓΔ μειώνονται δραστικά.

PEIR EUROB ALPHA ETE

Οι τράπεζες δημιουργούν το κλίμα στην αγορά και μέχρι στιγμής δείχνουν οτι η πτωτική κίνηση είναι μέρος της κύριας τάσης και όχι ένα απλό διορθωτικό γύρισμα. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Το ανοδικό σενάριο βέβαια για την αγορά ακυρώνεται μόνο όταν σπάσουμε τα χαμηλά του Φεβρουαρίου…αλλά βέβαια είναι λάθος να κρατάει τις μετοχές του μέχρι να σπάσει αυτό το επίπεδο ενώ έχουμε δει τα σήματα της διόρθωσης πολύ νωρίτερα και είχαμε βάλει τα στοπ.

GD gd2

Παραπάνω βλέπετε τα δύο αντικρουόμενα κυματικά σενάρια. Όπως έγραψα και στο twitter το πτωτικό παραμένει το προτιμώμενο και με τις περισσότερες πιθανότητες. Υπάρχουν βέβαια και πολλά εναλλακτικά αλλά δεν χρειάζεται να το κουράζουμε.

Η αλλαγή της τάσης ήταν εμφανής εδώ και καιρό. Όποιος την αγνόησε στην αρχή του δόθηκε η ευκαιρία πριν το δημοψήφισμα να βγει….δικαιολογίες τύπου ‘μα θα κέρδιζε το REMAIN’ και ‘οι αγορές έκαναν ράλυ πριν το δημοψήφισμα’ είναι για να ταίζουν τον εγωισμό των traders και να ρίχνουν το φταίξιμο σε άλλους….η ανάληψη της ευθύνης τόσο για το κέρδος όσο και για την ζημιά είναι σημαντικό προσόν ενός επιτυχημένου trader….για αυτό προσοχή με τους traderάδες που φωνάζουν όταν πέφτουν μέσα και εξαφανίζονται ή τα μασάνε όταν χάνουν…..

Είναι επιλογή του καθενός μας αν θα επιλέξουμε να δούμε αυτά που μας δείχνει η αγορά ή θα τα αγνοήσουμε και θα κάνουμε του κεφαλιού μας…κολλημένοι στις θέσεις μας και στα συναισθήματά μας…το χω πει 1 εκκατομύριο φορές οτι πρέπει να είμαστε ψυχροί σαν ρομπότ και να μην διστάζουμε να κλείσουμε θέσεις με ζημιά ή κέρδος….

Καλή τύχη σε όλους και να είστε υπομονετικοί….λίγες εβδομάδες πριν υπήρχε η αίσθηση οτι οι μετοχές φεύγουν και που θα ξαναβρούμε τις τράπεζες σε τέτοιες τιμές ευκαιρίας…η αγορά ήταν, είναι και θα είναι εδώ να δίνει ευκαιρίες…αποφύγετε να κηνυγήσετε το 1 μεγάλο trade που θα σας βγάλει όλη την ζημιά…δεν υπάρχει. Πιο πιθανό είναι να σας φάει όλα τα χρήματα η επιμονή και ο εγωισμός σας.

Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε την άποψή μου….

Leave a Reply