Αυτή θα τρέξει με τους άλλους;
April 27, 2017
Διαγραμματικά φιλοδωρήματα …
April 28, 2017

Το διαγραμματικό πάτημα που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 670 με 675 μονάδων έδωσε τα απαραίτητα εφόδια για την πολυπόθητη ανοδική κίνηση της τάξεως του +4,8% προς τη ζώνη αντίστασης των 700 με 710 μονάδων. Από εδώ και έπειτα πιθανή πλάγια κίνηση εμπέδωσης της εν λόγω ζώνης μπορεί να δώσει νέα συνέχεια στη κίνηση προς το πολύ σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 730 μονάδων. Επίπεδο το οποίο εάν ξεκλειδωθεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών έχει μπροστά του δρόμο 70 με 80 μονάδων ή σε ποσοστό σχεδόν 10% προς το επόμενο ψυχολογικό επίπεδο των 800 μονάδων. Βέβαια για να μπορέσει να επιβεβαιώσει μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει θετικά μακροοικονομικά εναύσματα από το πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Ειδάλλως μπορεί να αποτυπωθεί στο εβδομαδιαίο chart τιμών ένα πολύ επικίνδυνο pattern με χαρακτηριστικά μιας “Bull trap” κίνησης.

Το διαγραμματικό στόχο των 1872 με 1880 μονάδων εκπλήρωσε με το παραπάνω ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 1944 μονάδων, περιοχή όπου είχε σημειωθεί η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης το Νοέμβριο του 2015. Οποιοδήποτε pullback χαμηλότερα των 1850 μονάδων θα πρέπει να εγείρει την επενδυτική προσοχή.

Τις 850 μονάδες έπιασε μετά από αρκετές εβδομάδες ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνοντας μέχρι τώρα   διάθεση να «χωνέψει» το εν λόγω επίπεδο και να δοκιμάσει για υψηλότερα επίπεδα προσεγγίζοντας πιθανότατα την πολύ ισχυρή περιοχή αντίστασης των 912 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η οποιαδήποτε επενδυτική είσοδος θα πρέπει να γίνει με αρκετή περίσκεψη και με την.. ποσοτική χαλάρωση (QE) ανά χείρας για να μπορέσουμε να πούμε ότι βλέπουμε το όριο των 1000 μονάδων. Προς το παρόν κοντά στο επίπεδο των 880 μονάδων οι τεχνικοί ταλαντωτές θα έχουν φτάσει σε overbought επίπεδα και θα χρειαστούν λίγη καθοδική «εξαέρωση».

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.