Άνοδος σε σαθρό έδαφος…

Αντιστροφή τάσης…πως; πότε; γιατί;
October 20, 2016
The ‘mother of all buy signals’ is put to the test.
October 21, 2016

Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση προσπαθεί ο Γενικός Δείκτης να συντηρηθεί πάνω από τη λεγόμενη ως  ζώνη «αμφιβολίας», των 590 με 585 μονάδων,  της υπάρχουσας εν εξελίξει βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης. Πιθανή επιστροφή του δείκτη μέσα ή ακόμα και κάτω από την εν λόγω ζώνη με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα χαρακτηρίσει την απόδραση του Γενικού Δείκτη από την προηγούμενη μεσοπρόθεσμη συσσώρευση ( 69 συνεδριάσεις μεταξύ των 545 με 585 μονάδων) ως κίβδηλη οδηγώντας τον με πίεση πάνω στη γραμμή στήριξης που ενώνει τους δύο πυθμένες του Σεπτεμβρίου στις 578 μονάδες περίπου. Από την άλλη η συνέχιση της υπάρχουσας νωχελικής ανοδικής πορείας θα φέρει το Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τη ισχυρή γραμμή τάσης, που έχει δημιουργηθεί από τις δύο προηγούμενες κορυφές που έχουν αποτυπωθεί παραδόξως στο ημερήσιο διάγραμμα  την 1η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου και διέρχεται από τις 600 μονάδες. Για άλλη μια φορά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανοδική τμήση της εν λόγω γραμμής θα πρέπει να γίνει με δύναμη δίχως πισωγύρισμα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το «βιβλίο προσφορών» για το επόμενο επίπεδο διαπραγμάτευσης των 610 με 640 μονάδων.

dtr

gd-1

Εμφανής είναι πάντως η αίσθηση ότι η υπάρχουσα ανοδική κίνηση τρεμοπαίζει με τα δεικτοβαρή blue chip (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ..) να τα έχουν δώσει σχεδόν όλα σπρώχνοντας τους ταλαντωτές ορμής με προεξέχον  το γνωστό  Relative Strength Index (RSI) να δίνουν τιμές μέσα σε overbought επίπεδα.

  Το αγκάθια για ακόμα μια φορά σε όλη αυτή τη προσπάθεια διαφυγής προς τις 610 μονάδες παραμένουν -πραγματοποιώντας δυστυχώς ακόμα  το 60 με το 80% του συνολικού τζίρου- οι τέσσερις συστημικές  τράπεζες με το δείκτη τους να παρουσιάζει «κοκομπλόκο» όποτε μπαίνει μέσα στη περιοχή των 695 με 705 μονάδων. Εδώ ως σημείο με ιδιαίτερη προσοχή θα χαρακτηρίζαμε τη κάτω πλευρά της  Andrews’ Pitchfork στις 676 με 674 μονάδες.

Πάντως με αυτές τις διαγραμματικές και τεχνικές ενδείξεις τα πατήματα των αγοραστών είναι πολύ ριψοκίνδυνα καθώς το έδαφος είναι σαθρό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει…

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.