Μπόρα εν εξελίξει…

Το μέγεθος του τζίρου καθοριστικό….
January 19, 2017
Στο “Sonar” της τεχνικής ανάλυσης..
January 20, 2017

Η προσπάθεια που έγινε από κάποιους βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς «οίκους» να μεταφέρουν τη δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη στις τραπεζικές μετοχές για να σύρουν το άρμα προς την περιοχή των 700 μονάδων φαίνεται ότι έσβησε άδοξα με την πτωτική επιστροφή του προς τη ζώνη  «συντήρησης» των 638 με 640 μονάδων. Μάλιστα σε αυτό το διαγραμματικό pullback του δείκτη χάθηκε και η πρωτοκαθεδρία της Alpha Bank στη βαρύτητα του δείκτη με αποτέλεσμα να επανέλθει ως πρώτη δύναμη η Coca Cola HBC  με 3η τη ΜΠΕΛΑ, 4η την Εθνική και 5η τη Motor Oil. Ζητούμενο  για μια πιθανή ανοδική συνέχεια  είναι η διακράτηση σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος της περιοχής των 638 μονάδων, καθώς μια καθοδική διάτρησή της μπορεί να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς το επίπεδο των 619 μονάδων προκαλώντας έντονη ανασφάλεια σε όσους ενεργούς επενδυτές έχουν «ασθενή χέρια».

gd

Λίγο πριν τις 1800 μονάδες τελείωσαν τα ανοδικά καύσιμα και για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ωθώντας τον και πάλι -μετά από οκτώ συνεδριάσεις μικρού εύρους διακύμανσης- χαμηλότερα των 1760 μονάδων. Καθοδικό γεγονός, όπου στη συνέχεια άνοιξε μέτωπο με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού W στις 1715 μονάδες περίπου. Έτσι βάση των εν λόγω διαγραμματικών ορίων ενώ η ανοδική διάσπαση των 1760 μονάδων θα επαναφέρει το δείκτη σε ανοδική τροχιά η καθοδική τμήση του καναλιού μπορεί να δώσει νούμερα χαμηλότερα των 1675 μονάδων.

ftse

Εκεί, που ο Τραπεζικός Δείκτης ήταν διατεθειμένος να οδηγήσει τη κούρσα της ανόδου , όπως αναφέραμε και στην ανάλυση του Γενικού Δείκτη, αποτύπωσε στην περιοχή των 900 μονάδων ένα αρνητικό ημερήσιο «Evening Star» στην  ορολογία των candlesticks επιφέροντας ως επιβεβαίωση του σχηματισμού ένα έντονο reversal της τάξεως του -10%.  Διαγραμματικά φαίνεται να έχει σχηματίσει μια διπλή κορυφή πέριξ των 910 μονάδων ενώ στη πορεία έχει σπάσει καθοδικά και το υπάρχον ανοδικό κανάλι του περασμένου Νοεμβρίου. Εδώ όσο δεν επανέρχεται ο Τραπεζικός Δείκτης πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 858 μονάδων τόσο θα ενεργοποιούνται καθοδικές δυνάμεις ρευστοποιήσεων προς τις 780 με 775 μονάδες.

dtr

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.