Η “Αχίλλειος πτέρνα” του Χ.Α.Α

Με το βλέμμα του Γερακιού σε ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ στην τάση του ΧΑ
September 30, 2016
Let the money talk…don’t front run
September 30, 2016

Λίγο πριν τη λήξη της τελευταίας χρηματιστηριακής μέρας του Σεπτεμβρίου  ο Γενικός Δείκτης παραμένει καθηλωμένος στο ίδιο μοτίβο δίχως ενδείξεις εγρήγορσης. Χαρακτηριστικό είναι το αποτυπωμένο candlestick στο εβδομαδιαίο chart τιμών, όπου με έναν πολύ ισχνό συνολικό τζίρο συναλλαγών  έχει μια από τις χειρότερες ετήσιες διακυμάνσεις  με το εύρος να είναι μόλις 11.5 μονάδων ή σε ποσοστό 2% από τις 559,92 έως τις 571,46 μονάδες. Το δε pattern που έχει σχηματίσει με την προηγούμενη εβδομάδα είναι ένα Bearish Harami (το τωρινό «κερί» είναι καθοδικό και εξολοκλήρου μέσα στο ανοδικό «κερί» της περασμένης), ένδειξη, που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επόμενες συνεδριάσεις ιδίως εάν το σημερινό κλείσιμο είναι κάτω από τις 562 μονάδες. Διαγραμματικά η ζώνη στήριξης παραμένει εδώ και πολλές εβδομάδες μεταξύ των 550 με 545 μονάδων ενώ η αντίσταση εντοπίζεται στη κάτω πλευρά του τμημένου ανοδικού καναλιού του περασμένου Αυγούστου στις 577 μονάδες. Ζητούμενο για την ομάδα των Bulls δεν είναι μόνο η διάσπαση των 577 μονάδων αλλά   η παραμονή με κάθε κόστος του Γενικού Δείκτη μέσα στο κανάλι καθώς θα βάλει τις διαγραμματικές βάσεις για την εκδήλωση μιας βίαιης κίνησης ανοδικής εκτόνωσης προς την αν πλευρά του καναλιού πέριξ του ορίου των 600 μονάδων. Η κίνηση όμως αυτή για να ευοδώσει  θα πρέπει να συνοδευτεί με ισχυρό τζίρο συναλλαγών κάτι που στην παρούσα φάση βρίσκεται σε έλλειψη.

daily-gd gd-weekly

Στην αντίπερα όχθη οι “Sellers”  με τη βοήθεια και του αρνητικού εφέ της Deutsche Bank προσπαθούν για ακόμα μια φορά να χτυπήσουν την «Αχίλλειο πτέρνα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις ελληνικές τράπεζες. Το διαγραμματικό τους βλέμμα επικεντρώνεται  κυρίως στη  τετραπλή περιοχή στήριξης των 614 μονάδων, καθώς εάν τμηθεί καθοδικά με αυξημένους όγκους συναλλαγών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανοίξει την «καταπακτή» για μια βύθιση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 572 μονάδων γράφοντας ένα ποσοστό πτώσης της τάξεως του -7%.

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.