Οι τελευταίες πινελιές…

Follow up σε ΕΥΡΩΒ,ΑΒΑΞ,ΓΕΚ και tips για ΕΤΕ,ΠΕΙΡ
December 29, 2016
Το Royal Flush του 2017….
December 30, 2016

Πέφτουν οι τελευταίες πινελιές  λίγο πριν τη δύση του έτους πάνω στον επενδυτικό καμβά του 2016. Ένα έτος, που το μόνο που κατάφερε στο συγκεντρωτικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη  ήταν να γυρίσει από εκεί που ξεκίνησε στα τέλη του 2015, στις 631.35 μονάδες, έχοντας όμως διανύσει στη διάρκεια των 12 μηνών και έναν έντονο κατηφορικό δρόμο της τάξεως του -33% φτάνοντας έως  και το «υπόγειο» των 420 μονάδων. Το επίπονο όμως και αργό μάζεμα του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά του έχει αποτυπώσει  στο ετήσιο chart τιμών ένα ιδιότυπο αλλά αρκετά ελπιδοφόρο “Dragonfly Doji” candlestick. Ο μακροπρόθεσμος αυτός σχηματισμός λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη  καθώς έχει δημιουργηθεί στα ιστορικά χαμηλά εικοσαετίας και μετά από μια παρατεταμένη τριετή πτώση οδηγώντας τον  μέσα σε μία βίαιη κατηφορική δίνη  να χάσει συνολικά  959 μονάδες από τις 1379 έως τις 420 μονάδες. Το ζητούμενο για τη χρονιά του 2017 είναι κατά πρώτον να μη γράψει τιμές χαμηλότερα των 557 μονάδων (το χαμηλό δηλαδή του 2015) και κατά δεύτερον ο τελικός ετήσιος σχηματισμός να έχει πιθανή κάτω σκιά και κλείσιμο αρκετά πάνω από το άνοιγμά του. Έτσι μόνο θα  μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τον στόχο διετίας στην περιοχή αντίστασης των 1045 με 970 μονάδων.

gd

Στο βραχυπρόθεσμο τώρα τοπίο αυτό που διαφαίνεται είναι μια συντήρηση δυνάμεων σε μειούμενο τζίρο συναλλαγών λίγο χαμηλότερα του επιπέδου αντίστασης των 640 με 643 μονάδων. Επίπεδο, όπου όλα δείχνουν ότι θα μείνει ως ανειλημμένη υποχρέωση για το επόμενο έτος. Πιθανή όμως περαιτέρω καθυστέρηση στην ανοδική διαφυγή προς την πολύ σημαντική ζώνη των 650 με 660 μονάδων  θα προκαλέσει «φθορά» στο στρατόπεδο των “Buyers” σπρώχνοντας πτωτικά το Γενικό Δείκτη προς τις 619 μονάδες.

 gd-zoom

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.