Κυματική θεωρία και τα κύματα Β

Forex Monday
February 20, 2017
Gold daily analysis for February 21st
February 21, 2017

Καλημέρα σε όλους, μετά από πολλά ερωτήματα σχετικά με την σωστή μέτρηση και τους κανόνες της κυματικής θεωρίας όσον αφορά τα κύματα Β είπα να γράψω 2-3 πράγματα και να αναφέρω τις πηγές μου για να μην κατηγορηθώ οτι λέω δικά μου πράγματα και δικές μου σοφιστίες αγνοώντας την θεωρία. Από κει και πέρα όποιος διαλέγει να αγνοήσει ή να παρακάμψει την θεωρία έστω και λίγο, δεν χρησιμοποιεί κύματα Έλλιοτ αλλά κάτι δικό του. Σκοπός μας χρησιμοποιώντας τα κύματα είναι να αρχίζουμε δια της αφαιρετικής μεθόδου να αποκλείσουμε πιθανά σενάρια για να καταλήξουμε στο σωστό. Η κυματική ανάλυση χρειάζεται πολλή δουλειά και αφοσίωση, κάτι που οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να κάνουν. Έτσι βεβιασμένα καταλήγουν είτε στο συμπέρασμα οτι η θεωρία αυτή είναι άχρηστη είτε σε λανθασμένα συμπεράσματα αφού δεν χρησιμοποιούν σωστά την θεωρία. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ακόμη μαθητή και συνεχίζω να ανατρέχω στα βιβλία για να ξαναδιαβάζω τους κανόνες και τις οδηγίες, ενώ θεωρώ οτι κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούριο με την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Το βιβλίο που χρησιμοποίησα για το σημερινό άρθρο είναι αυτό.

IMG_20170219_005534182

Το ερώτημα που μου τέθηκε αφορούσε τον σχηματισμό irregular B όπου το κύμα Β περνάει την αρχή του κύματος Α. Σε μια ανοδική αγορά τα διορθωτικά κύματα βάση θεωρίας έχουν συνήθως την μορφή όπως φαίνεται παρακάτω στο διάγραμμα: ως flat (5-3-5) ή classic flat correction (3-3-5) όπου στις παρενθέσεις έχουμε τον αριθμό υποκυμάτων.

FLAT CORRECTION

Παρένθεση, αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις δομής διορθωτικών κυμάτων. Κλείνει η παρένθεση. Οι φίλοι που με ρωτούν έχουν απορίες γιατί σε άλλα μπλογκ έχει τεθεί το ερώτημα πόσο κοινό είναι το irregular B (expanded flat correction) γιατί μπορεί να επηρρεάσει την μέτρηση του ΓΔ από τα χαμηλά του Ιουνίου αλλά και από τα πρόσφατα χαμηλά στις 602 μονάδες.

Τι λέει το βιβλίο λοιπόν; Το πρώτο πράγμα που μας λέει είναι οτι η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ΣΠΑΝΙΑ.

IMG_20170219_005520733

Πού εμφανίζονται αυτοί οι σχηματισμοί; ‘ μόνο σε αγορές με μεγάλυ ισχύ και ταχύτητα. Ωστόσο οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε. Στο ιστορικό των τιμών, μετά βίας βρίσκουμε παραδείγματα τέτοιου είδους διόρθωσης. Ποτέ μην προχωράτε κατ’αυτόν τον τρόπο στον πρόωρο συμβολισμό μιας διόρθωσης, ειδάλλως θα ανακαλύψετε πως εννιά στις δέκα φορές έχετε κάνει λάθος’.

IMG_20170219_010102281 IMG_20170219_010117207

IMG_20170219_010128985

Στο παρελθόν και εγώ είχα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη διορθωτική δομή σε μέτρησή μου και αποδείχτηκα λάθος. Από τότε έπαψα να την χρησιμοποιώ. Φυσικά τα παραπάνω είναι οδηγίες και όχι κανόνες….αλλά σόρυ..όσο και να αντιπαθώ τον Prechter, δεν θα τους πάω κόντρα (και στον Frost) όσον αφορά την θεωρία.

Οπότε προσωπικά βάσει των όσων έχω διαβάσει και εμπιστεύομαι, το Β όταν περνάει την αρχή του Α το πιο πιθανό είναι να μήν είναι Β.  Εύχομαι με το σημερινό άρθρο να απάντησα στους φίλους που με ρώταγαν για την λεπτομέρεια αυτή όσον αφορά τις μετρήσεις που κάνουν.  Πραγματικά μου έκανε εντύπωση το πόσοι πολλοί ασχολούνται και δείχνουν ενδιαφέρον για την κυματική θεωρία. Ελπίζω να δείχνουν και τον ίδιο ζήλο και διάθεση στην μελέτη…γιατί πιστέψτε με…χρειάζεται πολλή μελέτη…

Καλή εβδομάδα να έχουμε

Alexandros Yfantis
Alexandros Yfantis
Fascinated by financial markets, studied International Securities Investment and Banking in the UK, works as a Portfolio Manager in Greece and runs a technical analysis website. Enjoys travelling and spending time with his family and preparing for the black belt in Korean Karate.