Μήπως βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος…?

Review σε FTSE, ΑΡΑΙΓ,ΟΠΑΠ,ΜΕΤΚ,ΓΕΚΤΕΡΝΑ
December 8, 2016
Εδώ κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση του ΧΑ, (Fibonacci speaking)
December 8, 2016

Ο Γενικός Δέκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέβηκε με θόρυβο το σκαλοπάτι των 635 μονάδων δίνοντας το χρόνο στις επόμενες συνεδριάσεις να επιβεβαιώσει το πάτημά του σε αυτά τα επίπεδα για να μπορέσει μετά να απειλήσει με σοβαρές περγαμηνές την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 650 με 660 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ξεκλειδώσει την προσέγγιση του επόμενου επιπέδου των 700 με 730 μονάδων ανεβάζοντας στροφές στην άνοδο με την είσοδο των εναπομείναντων εκτός νυμφώνος επενδυτών. Οποιοδήποτε όμως στραβοπάτημα στη διαγραμματική περιοχή των 635 με 630 μονάδων -μιας που εκεί έχουν αποτυπωθεί οι δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές θα επιφέρει βεβιασμένες ρευστοποιήσεις για τη «ταμειακή» καταγραφή των γρήγορων κερδών από τη τελευταία κίνηση των 605 μονάδων. Αυτά είναι τα βραχυχρόνια σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής στις επόμενες συνεδριάσεις βάση του ημερήσιου chart του Γενικού Δείκτη.

gd-daily

Όσον αφορά όμως το εβδομαδιαίο chart το προς διαμόρφωση pattern Cup with Handle του 2016 έχει τραβήξει το βλέμμα αρκετών διαγραμματικών αναλυτών καθώς τέτοιοι σχηματισμοί είναι αρκετά αξιόπιστοι και εάν ολοκληρωθούν με επιτυχία μπορεί να δώσουν ανοδική κίνηση το ύψος της «κούπας». Αναλυτικότερα στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη το χείλος του pattern εντοπίζεται στις 660 μονάδες πράγμα που σημαίνει ότι εάν στις επόμενες εβδομάδες διασπαστεί ανοδικά με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών μπορεί να δώσει στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ύψος της τοποθετώντας έτσι ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 895 μονάδων, ποσοστιαία άνοδο έως και 35% άνω των 660 μονάδων. Το περιθώριο της ανόδου είναι τόσο μεγάλο (ερχόμαστε από συνεχόμενη πτώση από τις κορυφές του 2014 στις 1379 μονάδες) που μας κάνει και διερωτόμαστε μήπως στην παρούσα φάση της αγοράς βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος.

gd-weekly

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εν λόγω weekly chart του Γενικού Δείκτη και η κίνηση του γνωστού ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI), καθώς για πρώτη φορά μετά από 3  χρόνια αναπνέει πάνω από το επίπεδο alert του 60 αναδύοντας έτσι την αίσθηση συνέχειας της εν εξελίξει ανοδικής κίνησης.

gd-rsi

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.