Προς νεα επενδυτική λειψυδρία..

Στη σκιά της αρκούδας….
February 9, 2017
Να περιμένουμε ανοδική αντίδραση στις τράπεζες;
February 10, 2017

Η άρνηση επαναξιολόγησης της περιοχής των 633 με 635 μονάδων για το Γενικό Δείκτη έφερε νέες ποιο έντονες ρευστοποιήσεις ωθώντας τον πάνω στα  όρια διαγραμματικής αντοχής των «Bulls» μεταξύ των 609 με 597 μονάδων. Μιλάμε για το γνωστό τρίγωνο  στήριξης από όπου διέρχονται δύο πλάγιες γραμμές στήριξης, που ενώνουν αρκετούς βραχυχρόνιους τοπικούς πυθμένες και ένα οριζόντιο επίπεδο τάσης στις 600 μονάδες. Όσο ο Γενικός δείκτης κρατάει το εν λόγω τρίγωνο τόσο θα μαζεύει δυνάμεις για μια γρήγορη επάνοδο προς την περιοχή αναμέτρησης των 630 με 635 μονάδων. Αντιθέτως επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει την είσοδο για τη κατάβαση προς τη ζώνη στήριξης των 580 με 575 μονάδων καταστρατηγώντας το υπάρχον στρατηγικό πλάνο των «Bulls» για το όριο ανοδικής λύτρωσης των 700 μονάδων. Όσον αφορά την εσωτερική δυναμική του Γενικού Δείκτη θα πρέπει να λεχτεί ότι η πτώση των τραπεζικών μετοχών έχει επαναφέρει στη πρώτη πεντάδα βαρύτητας τις  μετοχές των ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ  εκπαραθυρώνοντας εκείνες της Εθνικής και της Πειραιώς.

gd

Το ανοδικό χάσμα του περασμένου Νοεμβρίου στις 1612,5 μονάδες φαίνεται να έχει γεμίσει καθοδικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 προκαλώντας ρίγη σε όσους βραχυχρόνιους επενδυτές  «πόνταραν» ανοδικά στη περιοχή των 1675 με 1650 μονάδων. Καθοδική διάσπαση των 1612,5 μονάδων θα θέσει ως το επόμενο σημείο στήριξης τις 1585 μονάδες επιβεβαιώνοντας την επανείσοδο του δείκτη στο «παλιό» κανάλι W του περασμένου Αυγούστου, όπου έχει όμως ως κάτω πλευρά την περιοχή των 1500 μονάδων περίπου. Αλλαγή του καθοδικού σκηνικού θα προκληθεί μόνο με την ανοδική αρπαγή των 1700 μονάδων.

ftse

Ο Τραπεζικός  Δείκτης έχει πάρει στο διάβα του τις στηρίξεις όχι μόνο των 720 αλλά και των 700 μονάδων δίνοντας πόντους στο σενάριο καθοδικής προσέγγισης της περιοχής των 655 με 645 μονάδων. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση επαναφορά του δείκτη άνω των 720 μονάδων για να μπορέσουμε να πούμε ότι παίρνουμε μια ανοδική παράταση στο πολύ αρνητικό σενάριο εισόδου στη ζώνη που ταλάνιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα  το Τραπεζικό Δείκτη μεταξύ των 705 και των 613 μονάδων.

 gd

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.