Σε δύσκολα νερά

Διαγραμματικές σκέψεις για ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΒΙΟ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ
November 11, 2016
Με το βλέμμα του Γερακιού σε FTSE,ΑΛΦΑ,ΑΒΑΞ,ΑΡΑΙΓ,ΟΠΑΠ,ΤΙΤΚ,ΠΕΙΡ
November 14, 2016

Mε την ολοκλήρωση του σχηματισμού bullish 5-0, στο σημείο D στις 574 μονάδες ήρθε και  η ανοδική αντίδραση, όμως είχαμε γράψει: ότι η άνοδος θα αποκτήσει ισχύ εάν περάσει  το ενδιάμεσο υψηλό στις 592 μονάδες. Και να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση τα περιθώρια ανόδου ίσως να είναι μικρά. Αυτό που χρειάζεται είναι υπέρβαση των 620 μονάδων, ακύρωση του μεγάλου κόκκινου κεριού στις 24/06 και αποφασιστική διάσπαση της κατερχόμενης κόκκινης γραμμής αντίστασης.

Η κίνηση από τις 520 μονάδες συνεχίζει να είναι πλάγιο-ανοδική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δείκτης Bollinger μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος, όπως φαίνεται στο δεύτερο διάγραμμα. Μια επαφή με την άνω ζώνη θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για διόρθωση, όπως συνέβη και τις τελευταίες τρεις φορές. Μια επαφή με την άνω γραμμή του Bollinger υπολογίζεται περίπου στις 598-600 μονάδες.

ase-2 ase-1

Η ΕΧΑΕ συνεχίζει εδώ και δυο εβδομάδες να κινείται και να συσσωρεύει εντός της κόκκινης ζώνης αντίστασης, στα 4,49-4,63€. Αποφασιστική υπέρβαση της ζώνης αντίστασης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τον επόμενο στόχο, στα 5,00€-5,27€.

exae-2

Η απόφαση στις 4/11 για το μέρισμα της ΕΥΔΑΠ έδωσε ώθηση για τα 5,50€. Από τότε η μετοχή ‘γλείφει’ την ζώνη αντίστασης. Υπέρβαση της αντίστασης δίνει βραχυπρόθεσμο αέρα μέχρι τα 5,85€. Όμως, η μεσοπρόθεσμη τάση μπορεί να αλλάξει μόνο με αποφασιστική υπέρβαση της αντίστασης στα 6,00€.

eydap

Για τον Οπαπ είχαμε γράψει: βρίσκεται σε κρίσιμη περιοχή. Θα πρέπει να υπερβεί με αποφασιστικότητα τα 8,13€, για να ανοίξει ο δρόμος. Όπως και συνέβη στις 02/11 και με μεγάλο όγκο. Κατάφερε πλέον όχι μόνο να σπάσει το προηγούμενο υψηλό στο σημείο Χ στα 8,10€ αλλά και το υψηλό στο σημείο Ο στα 8,76€. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερα επίπεδα. Ίσως προηγείται όμως μια διόρθωση, αφού οι δείκτες βρίσκονται κοντά σε υπέρ-αγορασμένα επίπεδα και ο MFI σε απόκλιση. Οποιαδήποτε διόρθωση θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία. Ο επόμενος ‘’αρμονικός’’ στόχος  είναι στα 9,60-9,90€.

opap-2

Για την Ιντραλότ είχαμε αναφέρει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα retest της κατερχόμενης κόκκινης γραμμής, μεταξύ των 1,10€ και 1,03€. Η δημιουργία ενός υψηλότερου χαμηλού σε  αυτά τα επίπεδα ίσως να αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία. Υπέρ αυτού συνηγορεί και ο MFI, ο οποίος βρίσκεται σε υπέρ-πουλημένα επίπεδα.

inlot-1

Anastasios Geronikolaou
Anastasios Geronikolaou
Αναστάσιος Γερονικολάου Απόφοιτος του La Jolla University και Universität Lüneburg, με σπουδές στο Marketing και Επιχειρησιακή Οικονομία αντίστοιχα. Η διπλωματική εργασία ήταν σχετική με τα (Παράγωγα Πιστώσεως) Credit Derivatives. Ασχολείται ως ιδιώτης επενδυτής, στην ελληνική αγορά μετοχών από το 1997. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με το Forex. Πάθος του η Διαγραμματική Ανάλυση των αγορών. @ chartsandpatterns@yahoo.com