Τεχνικές αναλύσεις

ALPHA BANK
September 15, 2016
Με το βλέμμα του Γερακιού σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ κ στην τάση του ΧΑ
September 19, 2016

Αρχίζουμε την τεχνική ανάλυση των επιμέρους μετοχών με τον ΟΤΕ μιας που έχει και τη τιμητική του σήμερα με την έξοδό του από τον Eurostoxx 600.

Αυτό που κυρίως διαφαίνεται είναι η εμφανής προσπάθεια στήριξης υψηλότερα των 7,76 ευρώ μαζεύοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις ρευστοποιήσεις σχεδόν 6 εκατ τμχ. Στοιχείο που μπορεί ουσιαστικά να κλείνει το μάτι για μια πιθανή ανοδική κίνηση προς το όριο αντίστασης των 8,40 με 8,55 ευρώ.  Καλές ενδείξεις λαμβάνουμε από το γνωστό ταλαντωτή RSI καθώς φαίνεται να έχει πάρει μια ελαφριά στροφή προς τα άνω από την υπερπουλημένη ζώνη αφήνοντας περιθώρια γρήγορης ανοδικής κίνησης μετά την πίεση που μπορεί να παρουσιαστεί στο σημερινό κλείσιμο.

 ote-1

Συνεχίζουμε με το Folli Follie όπου μια καλή τοποθέτηση θα μπορούσε να γίνει στα επίπεδα, από όπου διέρχεται η μεσοπρόθεσμη γραμμή στήριξης του περασμένου Δεκεμβρίου πέριξ δηλ του 19,40 με 19,5 καθώς μέχρι τώρα λειτουργεί ως απωθητικό εργαλείο στις όποιες διαθέσεις των Bears (εκτός φυσικά από το ξαφνικό κατέβασμα λόγω Βrexit εφέ).  Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με αρχικό στόχο τα 23,2 ευρώ. Αλλαγή σκηνικού θα μπορούσε να γίνει μόνο με την αποκαθήλωση των 19 ευρώ.

 foli-1

Η είσοδος του ΤΙΤΑΝ  πάνω από το 20,60 μπορεί να φέρει γρήγορους ρυθμούς ανοδικής κίνησης άνω του ορίου των 20,97 ευρώ με κοντινό στόχο το 21,34. Χορηγός ανόδου ο ταλαντωτής RSI καθώς και εδώ έχει πάρει ανοδική στροφή.

 titk-1

Καλό πάτημα στην περιοχή των 5 ευρώ βρήκε η ΕΥΔΑΠ μετά το κρέμασμα που προκλήθηκε από τη καθοδική λύση των 5,50. Εδώ αξιόλογα σημεία εισόδου στη μετοχή μπορεί να δοθούν κοντά στην περιοχή στήριξης των 4,86 με πιθανό ανοδικό στόχο την επαναξιολόγηση της διαγραμματικής αντίστασης των 5,40 ευρώ.

 eydap

Κλείνουμε με την Eurobank όπου στο ωριαίο της διάγραμμα λαμβάνει τιμές μέσα στο καθοδικό κανάλι με άνω πλευρά το 0,514 και κάτω πλευρά το 0,468. Θεωρώ έτσι ότι ένα καλό σημείο εισόδου για ένα γρήγορο ανοδικό βήμα θα μπορούσε να είναι η επαφή με τη ζώνη 0,468 με 0,465.

 eyrvb

Η καθοδική διάσπαση του πλαγιοανοδικού καναλιού στις αρχές τις εβδομάδος με τη τμήση των 565 μονάδων άνοιξε στο Γενικό Δείκτη το κατηφορικό δρόμο για την προσέγγιση της σημαντικής ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων.

Πιθανή επιβεβαιωμένη πτωτική διαφυγή κάτω από τις 545 μονάδες με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα κατέβασμα προς το επίπεδο που ξεκίνησε η ανοδική κίνηση του περασμένου Ιουλίου στις 526 με 530 μονάδες έχοντας όμως στα μετόπισθεν την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η περιοχή των 517 με 510 μονάδων.

Στην αντίθετη περίπτωση η διακράτηση στις επόμενες μέρες της ζώνης στήριξης των 550 με 545 μονάδων σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος μπορεί να δώσει πόντους στο σενάριο επαναξιολόγησης της κάτω πλευράς του προαναφερόμενου βραχυχρόνιου καναλιού διακύμανσης του Αυγούστου στις 565 με 568 μονάδες.

Από την επιμέρους εφαρμογή των τεχνικών ταλαντωτών στο ημερήσιο chart τιμών του Γενικού Δείκτη διαπιστώνεται, πέραν της φυσιολογικής “oversold” κατάστασης λόγω των σχεδόν εννιά καθοδικών συνεδριάσεων,  μια ισχνή προσπάθεια λείανσής τους χωρίς όμως να παρουσιάζονται τα κατάλληλα πατήματα για την εκδήλωση ενός πολύ βραχυχρόνιου ανοδικού κύματος.

Σε γενικές γραμμές τα μηνύματα, που έρχονται  τόσο από τις βραχυχρόνιες διαθέσεις των διεθνών αγορών όσο και από τη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη μετά και τη “fake” διάσπαση των 580 μονάδων στις αρχές του μήνα, όπου και παγίδευσε αρκετούς ενεργούς επενδυτές είναι με χροιά αρνητική.

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.