Τεχνική ανάλυση Τραπεζικού Δείκτη και Τραπεζών

ΓΔ τα 2 πιο πιθανά μακροπρόθεσμα σενάρια
August 25, 2016
Gold could bounce towards $1,340 before continuing lower
August 26, 2016

Τη συσσώρευσή του σε ιδιαίτερα ολισθηρό διαγραμματικό έδαφος συνεχίζει ο Τραπεζικός Δείκτης δείχνοντας προς το παρόν χαρακτηριστική  άρνηση ανοδικής διάσπασης της βραχυχρόνιας περιοχής αντίστασης των 655 μονάδων. Γεγονός, που θα μπορούσε να δώσει ανοδική ώθηση προς τη ζώνη κλειδί των 670 μονάδων.

Βραχυχρόνια άρνηση έχουμε λάβει και από τους περισσότερους τεχνικούς ταλαντωτές με ποιο χαρακτηριστικό το γνωστό Relative  Strength Index (RSI) όπου αποτύπωσε μια υποδεέστερη κορυφή με αμφιβόλου ποιότητας καύσιμα κίνησης άνω των 60 μονάδων δείκτη. Πιθανό γλίστρημα του δείκτη θα μπορούσε  να επιφέρει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γραμμικής περιοχής στήριξης των 622 μονάδων, σημείο όπου εύκολα μπορεί να προκαλέσει βίαιο κατέβασμα προς την περιοχή καταγραφής των δύο πυθμένων του Αυγούστου, στις 613 μονάδες περίπου.

Υποβόσκει όμως και ένα «αχνό» θετικό διαγραμματικό στοιχείο κυρίως διότι η διάρκεια όλης αυτής της περιδίνησης γύρω από τα ίδια σχεδόν επίπεδα τιμών με ισχνό τζίρο συναλλαγών μπορεί ανά πάσα στιγμή με την κατάλληλη κινητήρια εντολή να ενεργοποιήσει στατιστικά βάση της βιβλιογραφίας έναν ισχυρό ανοδικό στροφέα φυγόκεντρης διαφυγής προς τις 700 με 720 μονάδες δίνοντας ένα ποσοστιαίο +20%.

dtr

Επιμέρους τώρα έναν ιδιόμορφο διαγραμματικό «εμποτισμό» για τουλάχιστον 12 συνεδριάσεις έχει σχηματίσει η μετοχής της Εθνικής Τράπεζας μέσα κυρίως στη ζώνη 0,18 με 0,19 ευρώ κοιτώντας με γρήγορες ματιές τη ψυχολογική περιοχή αντίστασης των 0,20€. Οι γραμμές Bollinger έχουν κλείσει σημαντικά θερμαίνοντας τις μηχανές για ισχυρή κίνηση με το βέλος της τάσης να δείχνει ότι πάει να κριθεί κυριολεκτικά στο νήμα. Σημεία με βαρύνουσα σημασία είναι για μεν τους Bulls τα 0,208 ευρώ και για δε τους Bears τα  0,174€.

Όσον αφορά τη μετοχή της Alpha Bank αυτή ξέμεινε από ανοδικά «καύσιμα» λίγο υψηλότερα της περιοχής του 1,8 μη μπορώντας έτσι να συνεχίσει με ασφάλεια  την πορεία της προς τα  2 ευρώ της ΑΜΚ. Η έλλειψη περαιτέρω ανοδικών εντολών οδηγεί ήδη τη μετοχή προς τη βάση «ανεφοδιασμού» των  1,5 ευρώ. Εδώ όμως ενώ  η  σταθεροποιητική ταλάντωση της   μετοχής γύρω από το επίπεδο των 1,65 με 1,55 ευρώ «μπορεί» να  βάλει εκ νέου τις βάσεις για την επαναπροσέγγιση με μεγαλύτερες ίσως αξιώσεις της προαναφερόμενης περιοχής των 1,8 ευρώ, η καταγραφή ημερήσιων κλεισιμάτων  χαμηλότερα των 1,55 ευρώ θα επιφέρει καθοδικούς «τριγμούς» σπρώχνοντας  τη τιμή της μετοχής  προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1,32 ευρώ.

BANKSsss

Τέλος σε εύθραυστη ισορροπία βρίσκονται διαγραμματικά τόσο η μετοχή της Eurobank  όσο και η μετοχή της Πειραιώς καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις κινούνται κοντά στα χαμηλά τους πέριξ του 0,44 και 0,13 αντίστοιχα διατηρώντας τις σημαντικότερες ποσοστιαίες μηνιαίες απώλειες των 12,7% και 12% αντίστοιχα. Εδώ οι ενδείξεις των τεχνικών δεικτών είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες και ασαφείς για όποιον επενδυτή θέλει να πάρει το μέρος της ανόδου, καθώς ναι μεν έχουν πάρει μια ελαφριά ανοδική ροπή αλλά η ένδειξη είναι τόσο σαθρή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο ανάβοντας το φως για μια άτσαλη προσγείωση προς τα επίπεδα των 0,40 και 0,115 ευρώ αντίστοιχα.

 

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.