Θαμπή η εικόνα…

AMZN not so amaz-ing
October 13, 2016
LAMDA-METKA-EXAE-ELPE
October 14, 2016

Ο Γενικός Δείκτης ναι μεν έχει ανέβει στις τελευταίες συνεδριάσεις άνω των 580 μονάδων δίνοντας πόντους για το σενάριο προσέγγισης των 600 μονάδων αλλά κάτι του λείπει  ο φρέσκος αέρας να πω, η διάθεση, το νέο με το κατάλληλο σπρώξιμο, κάπου υπάρχει τρύπα στο αερόστατο και δε πάει ψηλότερα.

Διαγραμματικά έγινε μεν μετά από τρεις προσπάθειες  η ανοδική τμήση της κάτω πλευράς του πλαγιοανοδικού καναλιού του περασμένου Αυγούστου στις 583 με 585 μονάδες αλλά από ότι φαίνεται δε βάστηξε παρά μόνο μιάμιση συνεδρίαση καθώς σήμερα επανέρχεται πάλι κάτω από αυτήν δίνοντας  βραχυχρόνια τροφή για ένα καθοδικό pullback προς τις 568 μονάδες. Αρνητικές είναι και οι πάνω σκιές, που σχηματίστηκαν στα τρία τελευταία daily candlesticks σημάδι ανοδικής δυσπραγίας. Κανονικά για να μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε ως υγιή μια ανοδική διάσπαση θα πρέπει με τη τμήση ο Γενικός Δείκτης να είχε σχηματίσει ένα έντονα ανοδικό candlestick με ημερήσιο κλείσιμο κοντά στο υψηλό της ημέρας. Έτσι μόνο θα αποτυπωνόταν το «πάτημα» για την επόμενη περιοχή αντίστασης των 610 με 612 μονάδων, επίπεδο από όπου διέρχεται και η άνω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού. Επίσης ένα θετικό σημάδι θα ήταν και η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών με καταγραφή τιμών για τουλάχιστον 3 συνεδριάσεις άνω του Fibo απλού κινητού του μέσου των  21 ημερών κάτι που έγινε για μια μόλις μέρα. Οπωσδήποτε η νωχελικές αυτές προσπάθειες των Bulls δε θα τους βγει λίαν συντόμως σε καλό καθώς θα ενισχύσει την εμφανή επιθετική αδυναμία τους ανοίγοντας δρόμο για τις Bears με άμεση κατάληξη τη κίνηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 570 μονάδων.

monthly-gd daily-gd-1

            Σε πολύ κρίσιμο σημείο αλλαγής βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών αντιμετωπίζοντας πάλι μετά από έξι μήνες  τη μακροπρόθεσμη καθοδική Pitchfork του 2009.  Εάν εδώ ο Δείκτης καταφέρει και κλείσει το μήνα άνω των 600 μονάδων με έναν ισχυρό τζίρο συναλλαγών τότε θα μπορούσαμε να βάλουμε στην άκρη του μυαλού μας την περιοχή των 843 μονάδων έχοντας ως χρονικό ορίζοντα το Φθινόπωρο του 2017.

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.