Το τέλειο σύστημα για τις αγορές…

….δεν υπάρχει..έτσι απλά. Ψάχνετε απεγνωσμένα σε blog και συνδρομητικά sites για το άγιο Δισκοπότηρο του trading; Έχετε κουραστεί να διαβάζετε τον Χ και τον Ψ στα διάφορα site; Έχετε κουραστεί να διαβάζετε τον κάθε αναλυτή που σας λέει οτι θα πάμε ή πάνω ή κάτω και πάντα πέφτει μέσα ενώ εσείς έχετε κολλήσει στις ορολογίες και τους ακαταλαβίστικους όρους και κανόνες τις κάθε μίας κυματικής νευρωνικής τεχνικής θεωρίας; Τα πράγματα είναι πολύ απλά…δύο είναι οι δρόμοι που πρέπει να πάρετε αν θέλετε να έχετε ελπίδες. Ή διαβάζετε σκληρά ή εμπιστεύεστε κάποιον επαγγελματία.  Ή θα αποκτήσετε τα εφόδια με πολύ διάβασμα, μελέτη, οργάνωση και θα αφιερώσετε χρόνο από την καθημερινότητά σας για το trading ή θα εμπιστευθείτε κάποιον επαγγελματία.

Έχω συναντήσει πολύ κόσμο που ενώ εξασκεί το επάγγελμά του ταυτόχρονα προσπαθεί να κάνει και trading. Όχι οτι θα αποτύχει, απλά είναι που  είναι οι πιθανότητες ενάντια στον απλό ιδιώτη trader, αν το κάνει και ως χόμπι τότε είναι ακόμη πιο λίγες οι πιθανότητες κέρδους. Μην με παρεξηγείτε, δεν θεωρώ πως έχει περισσότερες πιθανότητες ο άλλος που είναι μπροστά από το ταμπλό όλη μέρα, απλά έχει άλλα προτερήματα αυτός που το επάγγελμά του είναι να κάνει trading σε σχέση με αυτόν που είναι για παράδειγμα δικηγόρος και θέλει να κάνει και trading. Πως να το κάνουμε; πρέπει ο δικηγόρος να είναι σε μια αίθουσα και να αγορεύει….αν η αγορά εκείνη την ώρα δώσει σήματα που αφορούν τις θέσεις του τι θα κάνει αυτός;

Χρειάζεται λοιπόν πολύ διάβασμα, για να έχουμε κάποιο σύστημα, αφοσίωση, ώστε να μην κλέβουμε χρόνο από την υπόλοιπη ζωή μας, οργάνωση, για να χρησιμοποιήσει κανείς τα κατάλληλα εργαλεία προς όφελός του. Το χω πει και σε προηγούμενο άρθρο μου…δεν υπάρχει τέλειο σύστημα όπως δεν υπάρχει και κουστούμι που να ταιριάζει σε όλους. Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία εκεί έξω αρκεί κανείς να διαθέσει τον απαιτούμενο χρόνο να τα διαβάσει, να ενημερωθεί, να εξελιχθεί σαν trader και εφαρμόσει όσα μαθαίνει…στην αρχή χωρίς αληθινά λεφτά, μετά με μικρές θέσεις και τέλος βάσει του επενδυτικού του προφίλ.

Η άλλη επιλογή είναι να βρεις κάποιον επαγγελματία που εμπιστεύεσαι και να τον αφήσεις να σε διαχειριστεί εκείνος. Η εποχές που σε έπαιρνε τηλέφωνο ο χρηματιστής σου και μιλάγατε 3 ώρες στα τηλέφωνα και μετά κάνατε μία πράξη που έβγαζε ένα καλό κέρδος πάνε….έχουν αλλάξει οι καιροί.

Καταρχήν στην Ελλάδα δεν είμαστε σε μια ανοδική αγορά εδώ και καιρό…οπότε ο παραδοσιακός επενδυτής που μόνο αγοράζει μόνο μετοχές έχει ήδη μειωμένες πιθανότητες κέρδους…ναι αλλά οι τράπεζες έκαναν άνοδο μέχρι και 200-300% τον τελευταίο μήνα….ναι οκ..πές το σε αυτόν που μπήκε στην αύξηση και τα κράτησε….και όχι σε μένα που σορτάρω ΑΛΦΑ από τα 2,50€…

…οι ξένες αγορές και τα προϊόντα στα οποία έχει ένας επενδυτής πλέον πρόσβαση είναι τόσο πολύπολοκα όσο χρειάζεται για να καταστραφεί κάποιος σε χρόνο dt. Αρκεί να δει κάποιος την κίνηση των μεγάλων δεικτών μέσα στον τελευταίο χρόνο. Δεν το συζητάω για τα fx μπροκεράδικα που πουλάνε διαφημίσεις του στυλ σε μας δεν πληρώνεις προμήθεια (ναι αλλά δεν σου λένε οτι έχει ένα spread η αγορά ΝΑ…με το συμπάθειο ή οτι στα cfds χρεώνεσαι και τόκο..ναι μωρέ αυτόν στα ψιλά γράμματα)….γίνεται ένα μπάχαλο που μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να σε βοηθήσει…τι; και πρέπει να τον πληρώνω επιπλέον προμήθεια; αφού αν πάω απευθείας στο μπροκεράδικο θα γλιτώσω την προμήθεια του ενδιάμεσου…αυτός ο τρόπος σκέψης είναι και το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ο μέσος επενδυτής…δεν διαφωνώ πως υπάρχουν και καλοί και κακοί επαγγελματίες…όπως σε κάθε επάγγελμα..στο χέρι σας είναι να δοκιμάσετε και να διαλέξετε…ελεύθερη αγορά είμαστε, αλλά τις γνώσεις και την εμπειρία του επαγγελματία όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί κάποιος να την πλησιάσει. Μπορώ εγώ να κάνω το ίδιο καλά την δουλειά του δικηγόρου; του μηχανικού;όχι βέβαια….

Συνοψίζοντας το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι το εξής : μην αρκείστε με ημίμετρα γιατί η αγορά είναι δύσκολη και οι πιθανότητες θα είναι εναντίον σας…είτε πάρτε το σοβαρή απόφαση και ξεκινήστε διάβασμα…διάβασμα…διάβασμα…και μετά εφαρμογή στην πράξη…είτε συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία.

Ας πούμε οτι

Leave a Reply