Ξεκλειδώνοντας τον FTSE 25 …

Καλώντας το θάλαμο μετάβασης..
January 12, 2017
Τα διαγράμματα ειναι σαν 1000 λέξεις…
January 16, 2017

 

 

Τελικά το διαγραμματικό ανοδικό «κόμπιασμα» του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης  FTSE 25  πέριξ των 1775 μονάδων βρήκε ως δικαιολογία καθοδικής εκτόνωσης τόσο τις δηλώσεις του Σόιμπλε όσο και το «αρνητικό» EWG. Βέβαια ο συνωστισμός των οκτώ αλληλοκαλυπτόμενων candlesticks πάνω από την προηγούμενη τοπική κορυφή του περασμένου Δεκεμβρίου είχε δημιουργήσει σαθρά ανοδικά πατήματα, καθώς θεωρητικά υγιής διάσπαση μιας  ισχυρής περιοχής αντίστασης θα έπρεπε να συνοδεύεται με έντονη ανοδική διαφυγή κάτι που εδώ και μέρες δεν υπήρχε ενώ ο τζίρος των συναλλαγών δε έδινε τα κατάλληλα εχέγγυα. Για τη συνέχεια ένα κλείσιμο κάτω από τις 1740 μονάδες θα προκαλέσει ρίγη στους “Buyers” ανοίγοντας μέτωπο με τη κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού  στις 1705 μονάδες. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια διαγραμματική «ανατομία» στις 4 μετοχές που αντιπροσωπεύουν σε βαρύτητα το 50% του δείκτη FTSE 25.

ftse

Ξεκινάμε με τη ΕΕΕ,  όπου έχει συμμετοχή 18,8% στη κίνηση του δείκτη.  Αυτό που φαίνεται διαγραμματικά είναι ο «τοίχος» λίγο πάνω από τα 21€. Το επίπεδο αυτό για να διασπαστεί ανοδικά και να δώσει σημαντική ώθηση στο δείκτη θα πρέπει να «τραβήξει» μεγάλο όγκο συναλλαγών κάτι που μέχρι τώρα δεν υπάρχει. Τεχνικά λοιπόν θα αναζητήσει στις επόμενες συνεδριάσεις ένα καθοδικό retracement προς το όριο των 20 ευρώ.

EEE

            Η Alpha Bank,  όπου έχει συμμετοχή 12,58% στο δείκτη, επιμένει με  το διαγραμματικό «σεβντά» της στα 2 ευρώ. Όσο δε μπορεί να πατήσει με δύο τουλάχιστον ημερήσια κλεισίματα πάνω από εκεί θα φθείρεται ανοδικά με αποτέλεσμα να  πάει να δοκιμάσει καθοδικά τη γραμμή που ενώνει τους προηγούμενους τοπικούς πυθμένες και διέρχεται από τα 1,84€. Αντιθέτως επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 2€ θα σπρώξει  τη τιμή στον επόμενο στόχο των 2,20€ τραβώντας ταυτόχρονα όχι  μόνο το δείκτη αλλά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

ALPHA

            Ο ΟΤΕ  με βαρύτητα 10,17% στον FTSE  απώλεσε στις δημοπρασίες της χθεσινής συνεδρίασης τα 9€ χάνοντας στο ημερήσιο διάγραμμα και την ανοδική καμπύλη του περασμένου Οκτωβρίου, που είχε θέσει ως στόχο τα 9,33€. Άρνηση επανεισόδου πάνω από τα 9€ θα προκαλέσει βραχυχρόνιες ρευστοποιήσεις και κίνηση προς το όριο του EMA 55 στα 8,66€. Προσοχή χρειάζεται και η πιθανή καθοδική τμήση της γραμμής στήριξης στον RSI (21).

OTE

            Τέλος ο ΟΠΑΠ  με βαρύτητα 8,52% δείχνει στο ημερήσιο chart να απομακρύνεται από το επίπεδο ανανέωσης των αγοραστικών εντολών στα 8,95 με 9 ευρώ αρνούμενος μέχρι τώρα να ανέβει στο επόμενο επίπεδο των 9 με 10,20 ευρώ.  Και εδώ τα δύο τελευταία candlestick δίνουν την εντύπωση μιας διορθωτικής κίνησης  προς τα 8,40 ευρώ.

Opap

Apostolos Manthos
Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.