Τα νέα υψηλά δεν είναι απαραιτήτως καλά νέα….

Καλή Μ. Εβδομάδα σε όλους και ευχές για καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση….

Μέχρι πρόσφατα έχοντας σορτ θέσεις σε ΟΠΑΠ ΔΕΗ ΜΥΤΙΛ ΕΛΠΕ ΑΛΦΑ ΟΤΕ περίμενα την αγορά από το 580 να γυρίσει προς τις 500 μονάδες ώστε να ολοκληρώσει 3 πτωτικά κύματα μετά από τα 5 ανοδικά. Η αγορά ταλαιπωρούσε και η κίνησή της ήταν κυρίως πλάγια μέσα στο εύρος 580-540. Έβλεπα τα σορτ μου να μου δίνουν ένα μικρό κέρδος αλλά η αγορά και κυρίως οι τράπεζες είχαν στηριχθεί και παρόλο που τεχνικά η αγορά ήταν υπεραγορασμένη και τα νέα από τις διαπραγματεύσεις θύμιζαν πολύ Ιούλιο του ’15, είπα να κλείσω τα σορτ (άλλα με ζημιά και άλλα με λίγο κέρδος) και να περιμένω…αφού η αγορά και τα διαγράμματα αυτό μου έδειχναν…αναμονή και υπομονή.

Παρατηρώντας πιο επιλεκτικά τις τράπεζες και ειδικότερα την ΕΤΕ είδα οτι στηρίζονται και οτι τεχνικά έχουν ανοδική δυναμική. Την ίδια μέρα είπα να αγοράσω  και ΕΥΡΩΒ 1/2 θέση. Τεχνικά η κίνησή τους έδειχνε οτι θα είχαν και άλλη άνοδο. Έτσι προσαρμόστηκα στα δεδομένα της αγοράς και δεν έμεινα κολλημένος σε μία θέση που δεν είχε πρόοδο και συνέχεια. Προφανώς  κάτι έκανα λάθος και έπρεπε να αλλάξει.

Η αγορά ξανακόλλησε στο 160/580 και είδαμε τις τράπεζες να γυρνάνε. Το στοπ μου στην ΕΥΡΩΒ αναπροσαρμόστηκε 2-3 φορές και οι συνδρομητές ενημερώθηκαν όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ταυτόχρονα ετοίμαζα και buy stop στην ΑΛΦΑ αν έσπαγε ανοδικά το 2,01€.

Και πάνω που είπα οτι τα τελικά στοπ είναι 0,25€ στην ΕΤΕ και 0,70€ στην ΕΥΡΩΒ και οτι το μαγαζί θέλει πολύ προσοχή γιατί έβλεπα 3πλή κορυφή και επιπλέον απόρριψη στο 580, γύρισε ανοδικά….Οι τράπεζες έκαναν τρελό rebound και την Παρασκευή έδωσα νωρίς νωρίς τους πρώτους στόχους. Το 2,31€ στην ΑΛΦΑ και το 0,86€ στην ΕΥΡΩΒ πιάστηκαν. Η αγορά έχει πλέον σπάσει την συσσώρευση ανοδικά και μπορεί να δώσει αρκετά ψηλότερα. Τεχνικά είμαστε σε φάση διάσπασης. Κυματικά η άνοδος μπερδεύει πάρα πολύ τα σενάρια και προσωπικά με έχει σε πλήρη ετοιμότητα να κλείσω όλα τα λονγκ και να ξαναγυρίσω σε σορτ. Γιατί? μα γιατί η άνοδος πλέον δεν είναι κινητήρια….δεν έχουμε 5 κύματα πάνω…έχουμε διορθωτική δομή…αυτό αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα χαμηλά.

FTASE

Τεχνικά δεν έχουμε ακόμη κανένα  σήμα αντιστροφής, αλλά η αγορά θέλει πολύ προσοχή και βραχυπρόθεσμα κέρδη καλό είναι να τσεπώνονται και να μην είμαστε άπληστοι.

GD

Σε μηνιαίο επίπεδο ο ΓΔ έχει αποκλίσεις. Αυτό κρατάει στο παιχνίδι το σενάριο για μακροπρόθεσμη αντιστροφή τάσης….όπως είχα πει και σε προηγούμενη ανάλυσή μου υπάρχουν πολλές πιθανότητες κυματικά να έχει ολοκληρωθεί όλη η πτώση…αρκεί να δούμε κινητήρια άνοδο…αρκεί να δούμε 5 κύματα πάνω…σενάρια υπάρχουν πολλά και δεν θέλω να σας κουράσω…σημαντικό όμως σημείο κλειδί για το πάνω ή το κάτω της αγοράς είναι το 540. Αν διασπαστεί αυτό το επίπεδο πτωτικά, οι πιθανότητες για νέα χαμηλά κάτω από τις 400 μονάδες αυξάνονται δραματικά.

Συνοψίζοντας, η αγορά απαιτεί να είμαστε έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να αλλάξουμε κατεύθυνση. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε είτε κάνουμε ένα αρκετά μεγάλο ανοδικό ξέσπασμα πριν τα νέα χαμηλά ή είμαστε στην αρχή ενός μεγάλου ανοδικού μακροπρόθεσμου σχηματισμού…δύο τελείως αντίθετα σενάρια…κι όμως μπορεί κάποιος να κάνει trading σε αυτή την αγορά…δεν κολλάμε σε κανένα σενάριο, δεν παντρευόμαστε μετοχές, κρατάμε στοπ και κάνουμε money και  risk management για να μην βρεθούμε εκτός.

Προς το παρόν το θετικό σενάριο κερδίζει αλλά όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα μια Παρασκευή βράδυ μπορεί όλα να αλλάξουν…το έχουμε ζήσει…άλλωστε και εκείνη την Παρασκευή πριν την ανακοίνωση του δημοψιφήσματος η αγορά δεν έδειχνε πτωτική παρά μόνο οτι ακόμη βρίσκεται στο μακροπρόθεσμο πτωτικό κανάλι…όπως και τώρα…

ase

Δεν λέω οτι θα επαναληφθεί ότι και τότε αλλά το νέο υψηλό που είδαμε στην αγορά δεν χρειάζεται να μας υπερενθουσιάζει….πολύ εύκολα γυρνάει τούμπα το μαγαζί…. η αγορά δεν δικαιολογεί κάποιος να είναι σορτ εδώ κατ ‘εμέ αφού η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική με δυνατότητα να δούμε 650-700 στον ΓΔ.

Γύρισμα της αγοράς προς το 580 και διάσπασή του δεν θα είναι καλό σημάδι για μένα.

GD4

GD5

Το 540 είναι το ενδιάμεσο χαμηλό της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Διάσπασή του έχει ώς αποτέλεσμα έντονη πτώση…όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις που αναφέρονται στο παραπάνω διάγραμμα με μπλε γραμμές.

Σύντομα θεωρώ πως θα έχουμε εξελίξεις και θα ξεδιαλύνουν πολλά στο χρηματιστηριακό τοπίο.

Leave a Reply